niedziela, 9 marca 2014

SŁONECZNA JAGLANKA NA MLEKU KOKOSOWYM



Śniadanie to dla mnie najświętszy posiłek pod Słońcem. Najczęściej jem owsiankę lub granolę z jogurtem, zawsze na słodko.
Ostatnimi czasy dość głośno zrobiło się o wspaniałych właściwościach kaszy jaglanej. Odkwasza organizm, obfituje w witaminy z grupy B, zawiera rzadko występującą krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na stawy, wygląd skóry, włosów i paznokci, należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych, a przy tym dostarczających sporej dawki energii w postaci węglowodanów złożonych; można by tak wymieniać bez końca. Jednym słowem, idealna propozycja śniadaniowa! Postanowiłam więc częściej płatki owsiane zastępować kaszą jaglaną, na początek, powiedzmy raz w tygodniu. Jest tylko jeden mały problem... Zwykła jaglanka na mleku krowim średnio przypadła mi do gustu, o tej gotowanej na wodzie już nie wspominając. Naprawdę lubię orzechowy posmak kaszy jaglanej, ale jaglanka sama w sobie nic a nic nie przypomina mojej ukochanej owsianki. Co teraz? Postanowiłam kombinować dalej. I tak o to przyrządziłam jaglankę na mleku kokosowym i już wiedziałam, że to jest to :-) Kremowa, delikatnie kokosowa, pysznie pomarańczowa dzięki kurkumie i bardzo sycącą. Z pewnością znajdzie się dla niej miejsce w mojej porannej misce częściej niż raz w tygodniu.

Składniki (4-5 porcji):
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 600 ml wody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki miodu
  • 3 strąki kardamonu (lub niecała łyżeczka mielonego)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • do podania: kawałki grejpfruta/pestki granatu, wiórki kokosowe uprażone na suchej patelni
Wykonanie:
  1. W garnku umieścić kaszę, mleko kokosowe, wodę, miód, szczyptę soli, skórkę cytrynową i kardamon. Przemieszać, zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu, ok. 20 min., aż kasza jaglana będzie miękka.
  2. Gotową jaglankę podać z grejpfrutem i prażonymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
(niektóre informacje odnośnie kaszy jaglanej pochodzą z Gotuj Zdrowo, gorąco zapraszam do przeczytania całego artykułu klik)

    2 komentarze:

    1. Pięknie wygląda. Kolorystycznie bomba! Smakowo pewnie też.
      Jaglana to moja ulubiona kasza!

      OdpowiedzUsuń
    2. bardzo rzadko jadam kaszę jaglaną na słodko, zazwyczaj wybieram ją do obiadow.
      muszę się skusić na taką jaglankę :)

      OdpowiedzUsuń