niedziela, 23 marca 2014

CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY


Kiedy powiadomiłam siostrę, o tym, że w weekend skosztuje rozpustnego czekoladowego budyniu jaglanego, stwierdziła, że "jaglany" to antonim "rozpustny". Cóż... Dzisiaj rano chyba zmieniła zdanie. 
Budyń jest gęsty, dekadencko aksamitny i bardzo, bardzo czekoladowy. Nie ma sensu porównywać go z takim kupnym, bo to zupełnie inna, wyższa liga. 
Świetnie sprawdzi się jako nadzienie tarty czy innych łakoci. My zjadłyśmy go z prażonymi płatkami migdałowymi, bananem i wiśniami. Prawdziwie królewskie, niedzielne śniadanie!


Składniki:
  • 2 1/3 szklanki mleka roślinnego (można oczywiście zastąpić krowim)
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 15 - 20 daktyli (jeśli dacie aż 20 daktyli budyń będzie na prawdę słodki, jak czekoladowy pudding)
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron (użyłam rzepakowego)
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut. 
  2. W międzyczasie czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać aż do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej. 
Smacznego!
(przepis z jadłonomia.com)

4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie, robiłam kiedyś podobny, ale ta wersja wydaje się być idealna :-) Koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog! Ile inspiracji na słodkie wypieki..Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kobieto, you made my day! Właśnie zajadam się tą czekoladową rozpustą jest niesamowity!!!!

    OdpowiedzUsuń