czwartek, 20 marca 2014

CIASTKA JAGLANO-KOKOSOWO-MIGDAŁOWE (bezglutenowe)


Ciastka upieczone na bazie jaglanki kokosowej. Zawierają w sobie jeszcze mielone migdały, prażony kokos i żurawinę, zarówno suszoną jak i mrożoną. Są niesamowite! Bardzo chrupiące, nieco karmelowe, aromat kokosu też jest dobrze wyczuwalny. Rozeszły się dosłownie w kwadrans, a ja musiałam jeszcze tego samego dnia drałować rowerem po resztę składników, by upiec kolejną porcję.

Składniki (ok. 20 sztuk):
  • 1 szklanka jaglanki z mlekiem kokosowym z tego przepisu
  • 1/2 szklanki prażonych wiórków kokosowych
  • 200 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 70 g masła, bardzo miękkiego lub roztopionego i ostudzonego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • garść żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki oprócz mrożonej żurawiny wymieszać. Łyżką uformować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować duże odstępy, podczas pieczenia ciastka znacznie urosną), na wierzchu powtykać kilka mrożonych żurawin.
  2. Piec w 180 stopniach 20-25 minut, aż ciastka mocno się zrumienią. Ostudzić.
Smacznego!


1 komentarz: