Ciastka upieczone na bazie jaglanki kokosowej. Zawierają w sobie jeszcze mielone migdały, prażony kokos i żurawinę, zarówno suszoną jak i mrożoną. Są niesamowite! Bardzo chrupiące, nieco karmelowe, aromat kokosu też jest dobrze wyczuwalny. Rozeszły się dosłownie w kwadrans, a ja musiałam jeszcze tego samego dnia drałować rowerem po resztę składników, by upiec kolejną porcję.
- 1 szklanka jaglanki z mlekiem kokosowym z tego przepisu
- 1/2 szklanki prażonych wiórków kokosowych
- 200 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 70 g masła, bardzo miękkiego lub roztopionego i ostudzonego
- 100 g suszonej żurawiny
- garść żurawiny świeżej lub mrożonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z jednej cytryny
- Wszystkie składniki oprócz mrożonej żurawiny wymieszać. Łyżką uformować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować duże odstępy, podczas pieczenia ciastka znacznie urosną), na wierzchu powtykać kilka mrożonych żurawin.
- Piec w 180 stopniach 20-25 minut, aż ciastka mocno się zrumienią. Ostudzić.
1 komentarze
muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuń