piątek, 28 marca 2014

Pissaladière


Wielu ludzi myśli, że prowansalska pissaladière to taka francuska wersja włoskiej pizzy. Spód również wykonany jest z ciasta drożdżowego i sama nazwa brzmi podobnie. W rzeczywistości ta francuska tarta swą nazwę wzięła od pissala, czyli słonej rybnej pasty, którą pierwotnie dodawano do tej potrawy. 
Dzisiaj spód pokrywa się najczęściej anchois, ja użyłam sardynek w marynacie z oliwy. Przepis Rachel Khoo, na którym bazowałam, to szybka wersja. Drożdżowe ciasto pokrywa się surową, pokrojoną cebulą, nie trzeba jej wcześniej smażyć. Do tego sardynki, czarne oliwki i świeży tymianek. Do pełni szczęścia brakowało mi jedynie kieliszka wytrawnego wina. Następnym razem to poprawię.

Składniki:
ciasto:
  • 7 g suchych drożdży
  • 90 ml wody, ciepłej
  • szczypta cukru
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
nadzienie:
  • 0,5 kg cebul, pokrojonych w cienkie krążki (użyłam czerwonych)
  • 120 g sardynek w oliwie z oliwek (lub 8 anchois)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + kilka kropli do skropienia
  • 10 czarnych oliwek, bez pestek
Wykonanie:

  1. Przygotuj ciasto: Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z cukrem. Resztę sypkich składników wymieszaj w misce. Wlej do niej rozpuszczone drożdże oraz oliwę, wymieszaj i przełóż na oprószony mąką blat. Zagniataj, aż ciasto będzie jedwabiście gładkie i lekko ciągliwe (ok. 5 minut).
  2. Blachę do pieczenia posmaruj oliwą. Rozwałkuj ciasto do 3 mm grubości (kształt dowolny). Przełóż płat ciasta na blachę, na brzegach lekko podciągnij je w górę. Posmaruj oliwą i odstaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozłóż na cieście cebulę i sardynki. Delikatnie skrop wierzch oliwą i piecz 20-25 minut, aż spód dobrze się przyrumieni. Wyjmij je z piekarnika i na wierzchu rozłóż oliwki. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda tak bombowo, że większego smaka nie mogłaś mi narobić :/ Podajesz ją z jakimś sosem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihihi! Nie, podaje ją bez sosu, ale cebula podczas pieczenia puszcza sok, więc tarta absolutnie nie jest sucha. Serwowałam ją z roszponką, rzodkiewkami i pestkami słonecznika polanymi winegretem z tahini i różowym pieprzem.

      Usuń