Do skosztowania ciastek z kultowymi M&Msami nie trzeba długo namawiać nikogo, a już w szczególności dzieci. Chrupiący wierzch, maślany środek i mnóstwo kolorowej radości. Ciastka umiliły imieninowe party dla koleżanek Zofii. Tort z kremem z białej czekolady i truskawkami, który poszedł na pierwszy ogień, wysoko ustawił poprzeczkę. Ciastka oczywiście zasmakowały dziewięciolatkom, ale tego akurat byłam pewna.
Składniki na 26 szt.:
- 150 g masła
- 150 g brązowego cukru( w tym 1/3 białego)
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 1/2 łyżeczki sody
- Szczypta soli
- M&Ms bez orzechów, 120-130 g
- Wymieszać mąkę z sodą i solą, przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Dodawać po jednej łyżce przygotowanych sypkich składników nie przerywając ubijania.
- Odstawić tak przygotowane ciasto do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie formować w dłoniach kulki po 25-26 g i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą kuleczkę lekko wcisnąć po 3 m&msy . Piec 12 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.
1 komentarze
wspaniałe, uwielbiamy je i mali i duzi a przy tym zabawa z dziećmi podczas robienia :)
OdpowiedzUsuń