Całe lato nie robiłam serników,w końcu miarka się przebrała. Sernikiem gruszkowym postanowiłam rozpocząć sezon jesiennych wypieków. Wygląda nietuzinkowo i jest bardzo słodki (wszystko wprost pływa w karmelu!). Warto poszperać trochę na targu i do jego przygotowania poszukać najbardziej szlachetnej, niestety nieco zapomnianej, odmiany gruszek klapsów.
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
spód:
1. Herbatniki zmielić (można włożyć do worka, zawiązać go i roztłuc wałkiem), połączyć z masłem, cynamonem i wylepić nim dno i 1/3 boków tortownicy (spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem).Blachę włożyć do lodówki.
2. W misce umieścić wszystkie składniki masy serowej i zmiksować mikserem na średnich obrotach, mniej niż minutę (inaczej masa mocno się napowietrzy sernik i podczas pieczenia mocno urośnie, a później opadnie).
3. Gruszki pokroić na ósemki i ułożyć ciasno na spodzie herbatnikowym, zachowując centymetrowy odstęp od obręczy tortownicy do owoców. Masę serową delikatnie wylać do tortownicy. Sernik wstawić do piekarnika i piec ok. 70 minut. Upieczony sernik studzić całą noc w lodówce.
4. Gdy sernik jest mocno schłodzony, obkroić go nożem i ściągnąć obręcz. Gruszki przeznaczone na wierzch pokroić na cienkie plasterki. W rondelku podgrzać na małym ogniu masło z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodać kremówkę. Sos karmelowy gotować 5-10 minut, cały czas mieszając, do czasu, gdy zgęstnieje i zbrązowieje.
5. Pokrojone gruszki obtaczać w sosie i układać na serniku. Całość schłodzić w lodówce kolejną godzinę.
Smacznego!
(bazowałam na tym przepisie)
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
spód:
- 200 g herbatników (np. be-be)
- 100 g masła, roztopionego
- łyżka cynamonu
- 1 kg zmielonego twarogu na serniki
- 6 łyżek śmietany 18%
- 1 szkl. cukru
- 5 jaj
- 3 gruszki, obrane
- 200 ml kremówki
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki masła
- 3 gruszki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w pióra
1. Herbatniki zmielić (można włożyć do worka, zawiązać go i roztłuc wałkiem), połączyć z masłem, cynamonem i wylepić nim dno i 1/3 boków tortownicy (spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem).Blachę włożyć do lodówki.
2. W misce umieścić wszystkie składniki masy serowej i zmiksować mikserem na średnich obrotach, mniej niż minutę (inaczej masa mocno się napowietrzy sernik i podczas pieczenia mocno urośnie, a później opadnie).
3. Gruszki pokroić na ósemki i ułożyć ciasno na spodzie herbatnikowym, zachowując centymetrowy odstęp od obręczy tortownicy do owoców. Masę serową delikatnie wylać do tortownicy. Sernik wstawić do piekarnika i piec ok. 70 minut. Upieczony sernik studzić całą noc w lodówce.
4. Gdy sernik jest mocno schłodzony, obkroić go nożem i ściągnąć obręcz. Gruszki przeznaczone na wierzch pokroić na cienkie plasterki. W rondelku podgrzać na małym ogniu masło z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodać kremówkę. Sos karmelowy gotować 5-10 minut, cały czas mieszając, do czasu, gdy zgęstnieje i zbrązowieje.
5. Pokrojone gruszki obtaczać w sosie i układać na serniku. Całość schłodzić w lodówce kolejną godzinę.
Smacznego!
(bazowałam na tym przepisie)
12 komentarze
Wygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuńCudownie wyglada! I nawet to, ze jest bardzo slodki, nie jest mnie w stanie przestraszyc :)
OdpowiedzUsuńSerniczek absolutna pychota! Podoba mi sie takie połączenie smakó:-).
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :}
OdpowiedzUsuńcZeKaMy nA nOwY WpI$$iQ!
OdpowiedzUsuńCzyste szaleństwo!!
OdpowiedzUsuńDzien dobry, a raczej dobry wieczor :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za brak polskich znakow, ale reprezentuje Polonie w Ameryce i wszyscy grzecznie prosimy, by przeliczala pani gramy na filizanki (cups), co znacznie ulatwiloby przygotowanie Pani pysznosci :))
CALA AMERYKA CZYTA DOMOWEFRYKASY!!!
Pozdrawiam,
Cyprian
Zazwyczaj podaję przepisy w szklankach (chyba znajdziesz jakąś w swojej kuchni? :), nie lubię wszystkiego dokładnie ważyć. Niekiedy tylko zdarza mi się pisać ilości składników w gramach. Jeśli nie masz wagi, polecam Piekarzynek (http://piekarzynek.pl/), czyli kalkulator kulinarny, który ułatwi Ci przeliczanie składników.
UsuńPozdrawiam zza oceanu!
Da radę zrobić taki z jabłkiem?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej.
UsuńSo pretty!
OdpowiedzUsuńChcę być mrówką w twoim ogródku! :] To niesprawiedliwe jeśli jakiejś się dostał kawałeczek- he he- a mi nie...
OdpowiedzUsuń