SERNIK PODWÓJNIE GRUSZKOWY

By Joanna Genderka - 07:40

 Całe lato nie robiłam serników,w końcu miarka się przebrała. Sernikiem gruszkowym postanowiłam rozpocząć sezon jesiennych wypieków. Wygląda nietuzinkowo i jest bardzo słodki (wszystko wprost pływa w karmelu!). Warto poszperać trochę na targu i do jego przygotowania poszukać najbardziej szlachetnej, niestety nieco zapomnianej, odmiany gruszek klapsów.


Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
spód:
  • 200 g herbatników (np. be-be)
  • 100 g masła, roztopionego
  • łyżka cynamonu
masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu na serniki
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jaj
  • 3 gruszki, obrane
sos karmelowy:
  • 200 ml kremówki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 gruszki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w pióra
Wykonanie:
1. Herbatniki zmielić (można włożyć do worka, zawiązać go i roztłuc wałkiem), połączyć z masłem, cynamonem i wylepić nim dno i 1/3 boków tortownicy (spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem).Blachę włożyć do lodówki.
2. W misce umieścić wszystkie składniki masy serowej i zmiksować mikserem na średnich obrotach, mniej niż minutę (inaczej masa mocno się napowietrzy sernik i podczas pieczenia mocno urośnie, a  później opadnie).
3. Gruszki pokroić na ósemki i ułożyć ciasno na spodzie herbatnikowym, zachowując centymetrowy odstęp od obręczy tortownicy do owoców. Masę serową delikatnie wylać do tortownicy. Sernik wstawić do piekarnika i piec ok. 70 minut. Upieczony sernik studzić całą noc w lodówce.
4. Gdy sernik jest mocno schłodzony, obkroić go nożem i ściągnąć obręcz. Gruszki przeznaczone na wierzch pokroić na cienkie plasterki. W rondelku podgrzać na małym ogniu masło z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodać kremówkę. Sos karmelowy gotować 5-10 minut, cały czas mieszając, do czasu, gdy zgęstnieje i zbrązowieje.
5. Pokrojone  gruszki obtaczać w sosie i układać na serniku. Całość schłodzić w lodówce kolejną godzinę.
Smacznego!


(bazowałam na tym przepisie)

 

  • udostępnij:

może ci się spodobać

12 komentarze

  1. Wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglada! I nawet to, ze jest bardzo slodki, nie jest mnie w stanie przestraszyc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniczek absolutna pychota! Podoba mi sie takie połączenie smakó:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. cZeKaMy nA nOwY WpI$$iQ!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzien dobry, a raczej dobry wieczor :)

    Przepraszam za brak polskich znakow, ale reprezentuje Polonie w Ameryce i wszyscy grzecznie prosimy, by przeliczala pani gramy na filizanki (cups), co znacznie ulatwiloby przygotowanie Pani pysznosci :))

    CALA AMERYKA CZYTA DOMOWEFRYKASY!!!

    Pozdrawiam,
    Cyprian

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj podaję przepisy w szklankach (chyba znajdziesz jakąś w swojej kuchni? :), nie lubię wszystkiego dokładnie ważyć. Niekiedy tylko zdarza mi się pisać ilości składników w gramach. Jeśli nie masz wagi, polecam Piekarzynek (http://piekarzynek.pl/), czyli kalkulator kulinarny, który ułatwi Ci przeliczanie składników.
      Pozdrawiam zza oceanu!

      Usuń
  6. Da radę zrobić taki z jabłkiem?

    OdpowiedzUsuń
  7. Chcę być mrówką w twoim ogródku! :] To niesprawiedliwe jeśli jakiejś się dostał kawałeczek- he he- a mi nie...

    OdpowiedzUsuń