środa, 5 września 2012

PESTO Z BAZYLII, PISTACJI I MOZARELLI


Kocham pesto.  Każde. Jak wszyscy, uwielbiam to klasyczne- z parmezanu i bazylii. Czasem wymyślam jakieś nowe- np. z rukolą. Teraz przyszedł czas na nieco inne, z bazylii, mozarelli i moich ulubionych pistacji. Wersja nowa, jednak przeznaczenie takie samo- może służyć jako sos do makaronu, kaszy (w sumie, do wszystkiego), może stać się smarowidłem do chleba lub po prostu zostać zjedzone prosto ze słoiczka, bez zbędnych ceregieli.

Składniki:
  • 2 szkl. liści bazylii
  • 3/4 szkl. pistacji, obranych
  • 3 ząbki czosnku, obrane
  • 3/4 szkl. oliwy z oliwek 
  • 100 g mozarelli, poszarpanej
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pesto z mozzarelą? tego jeszcze nie jadałam... a szkoda bo musi być obłędnie kremowe !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszotki, tak TRZYMAĆ!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń