środa, 6 czerwca 2012

BAZYLIOWE PESTO Z RUKOLĄ

 Nie tylko do makaronu, dobre także w roli  smarowidła do chleba.Włoski klasyk, którego nie trzeba reklamować, w nieco innej wersji.

Składniki:
  • 1 pełna szklanka świeżych liści bazylii
  • 0,5 szklanki liści rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki parmezanu
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka oliwy z oliwy ( im bardziej aromatyczna, tym lepsza)
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Gdyby pasta była za gęsta, dodaj więcej oliwy.
Smacznego!
(przepis autorski)

1 komentarz:

  1. Dodatek rukoli sprawia, że pesto jest niezjadliwe. Trochę przykre, bo to pierwsze, które mi nie wyszło.

    OdpowiedzUsuń