środa, 20 czerwca 2012

PLACUSZKI Z RICOTTĄ I CYTRYNĄ

Świeże, wiosenne połączenia ricotty i cytryny. Dzięki temu włoskiemu serowi są bardzo delikatne i niesamowicie puszyste. Według Sophie Dahl, placuszków starcza na 4 porcje, jednak jeśli chcemy je podać na śniadanie, bądź podwieczorek ( po prostu jesteśmy dość głodni), podzielmy na 3. Niech każdy otrzyma wystarczającą ilość radości.

Składniki( na 20 maleńkich placuszków, 3 porcje):
  • 225g ricotty ( 1 szklanka)
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 2 duże jaja, żółtko oddzielone od białek
  • 0,5 szklanki mąki ( w przepisie orkiszowa, ja z jej braku użyłam pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy, klonowego+ trochę do podania ( u mnie miód lipowy)
Wykonanie:
1.W dużej misce wymieszaj ricottę, mleko i żółtka. Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj, aż ciasto będzie gładkie ( ja zrobiłam to łyżką). Nie przesiewaj mąki, żeby nie pozbywać się cennych otrębów. Mieszanina i tak jest wystarczająco lekka.
2. W dużej misce ubij białka, aż będą lekko białe i spienione, nie sztywne, po czym przełóż je do ciasta. Następnie dodaj skórkę z cytryny i syrop z agawy i delikatnie wymieszaj.
3. Rozgrzej patelnię teflonową ( na zwykłej rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego). Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, więc trzeba formować niewielkie placuszki, bo inaczej trudno je będzie odwrócić na druga stronę. Smaż placki przez 1 minutę z każdej strony, mają się zrobić złocistobrązowe.
Smacznego!
przepis pochodzi z książki autorstwa Sophie Dahl  "Apetyczna panna Dahl"

5 komentarzy:

  1. O, akurat szweda mi sie zbedny ricotta po lodowce! :)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły pyszne:) posypane cukrem lub polane miodem z odrobina soku z cytryny, pychota:)
    Magda od Benassiego:)

    OdpowiedzUsuń