Prosty sernik na zimno, na pewno sprawdzi się podczas nadchodzących upałów. Porzeczki można zastąpić malinami. Jeśli denerwują Was pestki w deserach, przetrzyjcie pure z owoców przez grube sito.
Gdybyście szukali ujścia swojego artyzmu, możecie fantazyjnie przyozdobić wierzch bitą śmietaną :)
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 24 cm)
na spód:
1. Biszkopty pokruszyć ( robię to palcami), dodać masło, kakao (masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku). Powstałą masą wylepić tortownicę wyłożoną folią aluminiową. Blachę wstawić do lodówki.
2. Galaretki rozpuścić w 0, 5 l gorącej wody. Porzeczki zmiksować blenderem, zostawiając pare gałązek do ozdoby.
3. Ser ubić mikserem w misce, dodać porzeczki i , lekko tężniejącą, ale nadal płynną galaretkę. Masę serową wylać do tortownicy.
4. Gotowy sernik chłodzić w lodówce 3-4 h. Podawać przyozdobiony resztą porzeczek i melisą.
Smacznego!
Gdybyście szukali ujścia swojego artyzmu, możecie fantazyjnie przyozdobić wierzch bitą śmietaną :)
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 24 cm)
na spód:
- 200 g biszkoptów
- 100 g masła roztopionego
- 3 łyżki kakao
- 1 kg mielonego sera na sernik
- 2 galaretki czerwone ( u mnie wiśniowe)
- 0,5 kg czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru pudru
1. Biszkopty pokruszyć ( robię to palcami), dodać masło, kakao (masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku). Powstałą masą wylepić tortownicę wyłożoną folią aluminiową. Blachę wstawić do lodówki.
2. Galaretki rozpuścić w 0, 5 l gorącej wody. Porzeczki zmiksować blenderem, zostawiając pare gałązek do ozdoby.
3. Ser ubić mikserem w misce, dodać porzeczki i , lekko tężniejącą, ale nadal płynną galaretkę. Masę serową wylać do tortownicy.
4. Gotowy sernik chłodzić w lodówce 3-4 h. Podawać przyozdobiony resztą porzeczek i melisą.
Smacznego!
(przepis autorski)
15 komentarze
Ciekawy przepis, właśnie zastanawiałam się co by tu zrobić z porzeczek, bo dojrzały już takie czerwone :)
OdpowiedzUsuńczekam na porzeczki działkowe :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie robiłam takiego sernika z porzeczkami, ale na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńaż... tutaj mi się pogodnie zrobiło!
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadasz tym przepisem! Zostałam obdarowana ogromną ilością porzeczek - częśc trafi na pewno do takiego sernika!
OdpowiedzUsuńAle pysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Ile bym dała żeby mnie ktoś obdarował porzeczkami, miałabym pretekst do pieczenia jeszcze częściej :D Cieszę się, że pomogłam, życzę pysznych słodkości!
UsuńSuper! Dzięki porzeczkom musi być lekko kwaskowaty, mniam :) Dziękuję za udział w akcji
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńpS. Może warto wyrzucic weryfikacje obrazkową...strasznie wnerwia
Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że ją mam. Gdzie mogę to zmienić?
UsuńOk, zmieniłam, mnie też to wnerwia zawsze.
Usuńświetny przepis.Zrobię w ten weekend:)
OdpowiedzUsuńTak? Koniecznie daj znać jak wyszło! :)
Usuńdałac 2 galaretki ? tam jest napisane "z galaretki"
OdpowiedzUsuń2 galaretki, literówka, przepraszam bardzo i od razu poprawiam.
UsuńTo ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?
OdpowiedzUsuń