sobota, 30 czerwca 2012

PORZECZKOWY SERNIK NA ZIMNO

Prosty sernik na zimno, na pewno sprawdzi się podczas nadchodzących upałów. Porzeczki można zastąpić malinami. Jeśli denerwują Was pestki w deserach, przetrzyjcie pure z owoców przez grube sito.
Gdybyście szukali ujścia swojego artyzmu, możecie fantazyjnie przyozdobić wierzch bitą śmietaną :)



Składniki:
(na tortownicę o średnicy 24 cm)
na spód:
  • 200 g biszkoptów
  • 100 g masła roztopionego
  • 3 łyżki kakao
na masę serową:
  • 1 kg mielonego sera na sernik
  • 2 galaretki czerwone ( u mnie wiśniowe)
  • 0,5 kg czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. Biszkopty pokruszyć ( robię to palcami), dodać masło, kakao (masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku). Powstałą masą wylepić tortownicę wyłożoną folią aluminiową. Blachę wstawić do lodówki.
2. Galaretki rozpuścić w 0, 5 l gorącej wody. Porzeczki zmiksować blenderem, zostawiając pare gałązek do ozdoby.
3. Ser ubić mikserem w misce, dodać porzeczki i , lekko tężniejącą, ale nadal płynną galaretkę. Masę serową wylać do tortownicy.
4. Gotowy sernik chłodzić w lodówce 3-4 h. Podawać przyozdobiony resztą porzeczek i melisą.
Smacznego!

(przepis autorski)


15 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, właśnie zastanawiałam się co by tu zrobić z porzeczek, bo dojrzały już takie czerwone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekam na porzeczki działkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie robiłam takiego sernika z porzeczkami, ale na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. aż... tutaj mi się pogodnie zrobiło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z nieba mi spadasz tym przepisem! Zostałam obdarowana ogromną ilością porzeczek - częśc trafi na pewno do takiego sernika!
    Ale pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile bym dała żeby mnie ktoś obdarował porzeczkami, miałabym pretekst do pieczenia jeszcze częściej :D Cieszę się, że pomogłam, życzę pysznych słodkości!

      Usuń
  6. Super! Dzięki porzeczkom musi być lekko kwaskowaty, mniam :) Dziękuję za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo!

    pS. Może warto wyrzucic weryfikacje obrazkową...strasznie wnerwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że ją mam. Gdzie mogę to zmienić?

      Usuń
    2. Ok, zmieniłam, mnie też to wnerwia zawsze.

      Usuń
  8. świetny przepis.Zrobię w ten weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  9. dałac 2 galaretki ? tam jest napisane "z galaretki"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 galaretki, literówka, przepraszam bardzo i od razu poprawiam.

      Usuń
  10. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

    OdpowiedzUsuń