Zdecydowanie najbardziej ekonomicznym sposobem jest zrobienie własnego cukru waniliowego. Wystarczy 1 laska wanilii, by otrzymać pełną szklankę.
Oczywiście aromat prawdziwej wanilii różni się dość znacznie od tego sztucznego, jest głęboki i złożony-nic dziwnego, składa się na niego aż 250 związków chemicznych, podczas gdy etylowanilina w cukrze jest nachalna i jednoznaczna. Potrawa staje się bardziej autentyczna, może nawet szlachetna, gdy możemy w niej dostrzec malutkie, urocze, czarne ziarenka :)
Składniki:
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 laska wanilii
- 1 szczelnie zamykany słoiczek
Cukier wsypać do słoiczka. Laskę wanilii przekroić na pół, wybrać nasionka i wsypać je do cukru. Pozostałej skórki nie wyrzucać- również włożyć do słoiczka. Nasiona mogą się trochę kleić. Jeśli utworzą się z nich grudki, należy rozetrzeć je palcami, by połączyły się z cukrem. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie cukier jest gotowy do użycia
5 komentarze
świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńja od kilku lat sama robię cukier waniliowy i nie wyobrażam sobie dodawać tego wanilinowego do czegokolwiek... masakra, a ludzie sa w takiej neiświadomości;(
OdpowiedzUsuńsuper pomysł! chyba też zacznę taki robić :)
OdpowiedzUsuńz wygody często używam cukru wanilinowego, ale taki 'prawdziwy' zawsze musię mieć w zanadrzu - na wypieki specjalne :)
OdpowiedzUsuńWoooooW cuuudne ^^
OdpowiedzUsuń