Jedno z najpopularniejszych dań kuchni bliskiego wschodu. Świetny do maczania warzyw, smarowania chlebka pita lub po prostu zwykłych kanapek. Niesamowicie zdrowy i pożywny. Długo przymierzałam się do przyrządzenia hummusu, jednak zawsze na drodze stawała mi konieczność dodania pasty tahini- nie mogłam nigdzie jej dostać. Tak więc, gdy dowiedziałam się, że mogę zrobić ją sama, z sezamu, nie zwlekałam dłużej. Teraz zawsze gdy mam w szafce ciecierzycę wiem, że za chwilę będę miała i hummus.
Składniki:
1. Na suchej patelni upraż sezam na złoty kolor, mieszając go co jakiś czas.
2. Ostudzony sezam dokładnie zmiel, wlej oliwę i dokładnie zmiksuj.
3. Do powstałej pasty (tahini) dodaj czosnek, sok z cytryny i olej sezamowy.i miksuj na jednolitą masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku.
4. Jeśli będziesz przechowywać hummus w lodówce, polej wierzch oliwą nie wyschnie.
Smacznego!
(źródło)
Składniki:
- 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy extra virgine
- 1 łyżka oleju sezamowego
- mały ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 70-80 ml zimnej wody
1. Na suchej patelni upraż sezam na złoty kolor, mieszając go co jakiś czas.
2. Ostudzony sezam dokładnie zmiel, wlej oliwę i dokładnie zmiksuj.
3. Do powstałej pasty (tahini) dodaj czosnek, sok z cytryny i olej sezamowy.i miksuj na jednolitą masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku.
4. Jeśli będziesz przechowywać hummus w lodówce, polej wierzch oliwą nie wyschnie.
Smacznego!
(źródło)
8 komentarze
ciekawy pomysł:) wygląda smacznie. Lubię wszelkie pasty do pieczywa więc pewnie by mi smakowało!
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus. Ja robię z cieciorki gotowanej i zamiast wody dodaje wodę z gotowania i trochę soli:-)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie jadłam humusu :)! Muszę chyba jak najszybciej skosztować! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńja jak głodomorek, też nie jadłam a zawsze chciałam spróbować... ;)
OdpowiedzUsuńWięc nie czekajcie dłużej i spróbujcie- uzależnia!
UsuńBardzo lubię hummus! Poproszę troszeczkę do posmarowania chlebka:)
OdpowiedzUsuńna jaką dużą porcję jest przepis podany prze ciebie, mniej więcej? jak długo można przechowywać hummus?
OdpowiedzUsuńMarek.
Z przepisu wychodzi mała miseczka hummusu. U mnie w lodówce leżał najdłużej 3 dni i wszystko było z nim w porządku, ale należy pamiętać, żeby wierzch polać oliwą- wtedy hummus nie wyschnie.
Usuń