niedziela, 24 czerwca 2012

KOKOSOWE CIASTO Z OWOCAMI LEŚNYMI

Kolejny przepis na letnie ciasto z owocami. Niesamowicie szybki, przyrządzenie go zajmie Wam dosłownie 5 minut. Najlepiej użyć kwaśnych owoców albo zmniejszyć nieznacznie ilość cukru. Użyjcie prawdziwego masła (ja dałam z ukwaszonej śmietanki), smak ciasta wiele mu zawdzięcza. I do tego jeszcze ta chrupiąca, kokosowa kruszonka, pycha!


Składniki:
( na blachę 38x23)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 300 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 jaja
  • 5 łyżek mleka
  • 450 g mieszanki owoców ( u mnie porzeczki, poziomki, jagody)
Wykonanie:
1.Piekarnik nastaw na 180 stopni.  Do miski włóż masło, mąkę, sodę, cukier i wyrób palcami kruszonkę. Wsyp wiórki i płatki owsiane wymieszaj. Szklankę kruszonki zostaw do posypania ciasta
2. Do reszty pozostałej w misce wbij jaja, wlej mleko i zmiksuj wszystko razem.
3. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyłóż na nie owoce. Na całość wysyp pozostawioną kruszonkę. 
4. Piecz około 50 minut, do 'suchego patyczka'.
Smacznego!


(bazowałam na tym przepisie)

2 komentarze: