sobota, 9 czerwca 2012

DIETETYCZNY SERNIK NA ZIMNO NA BANANOWYM SPODZIE

Letni przysmak w lżejszej wersji. Zapewniam, że użycie samego serka homogenizowanego naturalnego i jogurtu zamiast np. bitej śmietany, bananowego bez cukrowego spodu ( patent od ciasteczek bananowych) nie odejmuje mu smaku. Nie uzyskałam jednak zamierzonego, fioletowego efektu borówkowej warstwy- owoce były średnio dojrzałe i, co za tym idzie, dały mało koloru. Nie przeszkodziło to jednak sernikowi w byciu naprawdę smakowitym.
Jeśli chodzi o serek homogenizowany, polecam 3% w opakowaniach po 0,5 kg z Lidla, jest kremowy, pyszny. Odradzam użycie twarogów light 0%, nie smakują jak nabiał, raczej sztucznie, dietetycznie, a przecież tego nie chcemy. Warto poświęcić się i przeżyć te 3% tłuszczu :)
Gdy nie ograniczasz mącznego jedzenia, upał skutecznie trzyma Cię z dala od piekarnika lub po prostu Ci się nie chce, zastąp pieczony spód biszkoptami, herbatnikami. Zamiast borówek możesz użyć malin albo samych truskawek.



Składniki
  • 1 kg serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1 jajo
  • 250 g borówek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego), bądź po prostu cukru
  • cukier waniliowy
  • galaretka czerwona, użyłam poziomkowej
  • duża garść truskawek, poziomek na wierzch
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Banany rozgnieć widelcem, dodaj jajko i otręby, wymieszaj. Masą wyłóż tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
2 łyżeczki żelatyny rozpuść w małej ilości gorącej wody. 200 g borówek zmiksuj blenderem, połącz z 0,5 kg serka, 3 łyżkami ksylitolu i przestudzoną żelatyną. Masę wylej na przestudzony spód. Włóż do lodówki do stężenia na ok. 1 h.
Kolejne 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w gorącej wodzie. 0,5 kg serka i 300 ml jogurtu połącz z cukrem waniliowym, resztą ksylitolu i wylej do tortownicy. Włóż do lodówki do stężenia na ok. 1 h.
Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, gdy zacznie tężeć , wylej ją na masę serową, na to wysyp resztę borówek, truskawki i poziomki. Odstaw do lodówki i cierpliwie poczekaj, aż się zetnie. Warto!
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda! Kiedyś nie przepadałam za sernikiem na zimno, ale teraz kusi!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie się zapowiada, zwłaszcza ten bananowy spód ;)) mmmm... :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny i do tego dietetyczny. Zapowiada się słodka ale bezgrzeszna uczta :-)

    OdpowiedzUsuń