poniedziałek, 25 czerwca 2012

RACUCHY Z KUKURYDZY

Dobra opcja, gdy chcemy spróbować czegoś nowego lub po prostu mamy w kuchni kukurydzę i brak pomysłu co z nią zrobić. Ja dodałam do ciasta tylko sól i pieprz, Wy możecie pobawić się przyprawami- słodycz kukurydzy dobrze uzupełniałby pieprz cayenne lub świeża zielenina (pietruszka, szczypior, tymianek).

Składniki:
( na 2 osoby)

  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy
  • 1 szklanka  ulubionej mąki ( u mnie orkiszowa)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Kukurydzę zmiksować krótko blenderem na grudkowatą masę. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej oliwie, ok 2 minuty z każdej strony (w zależności od grubości racuchów). Gdy racuchy będą pękać podczas smażenia, dodać więcej mąki. Podawać z zimnymi sosami.

U mnie z hummusem i serem wędzonym solankowym.

(przepis Agnieszki Kręglickiej)

3 komentarze:

  1. Kiedyś takie robiłam i bardzo mi smakowały :) Na słodko też są świetne - takie z cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  2. A my właśnie zrobiliśmy na słodko! Z cukrem brązowym i cynamonem! Pycha!!!
    AJAIF

    OdpowiedzUsuń
  3. ...to bardziej prośba proszę polecić jakiś sprawdzony sos
    będę wdzięczna, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń