Dobra opcja, gdy chcemy spróbować czegoś nowego lub po prostu mamy w kuchni kukurydzę i brak pomysłu co z nią zrobić. Ja dodałam do ciasta tylko sól i pieprz, Wy możecie pobawić się przyprawami- słodycz kukurydzy dobrze uzupełniałby pieprz cayenne lub świeża zielenina (pietruszka, szczypior, tymianek).
Składniki:
( na 2 osoby)
Kukurydzę zmiksować krótko blenderem na grudkowatą masę. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej oliwie, ok 2 minuty z każdej strony (w zależności od grubości racuchów). Gdy racuchy będą pękać podczas smażenia, dodać więcej mąki. Podawać z zimnymi sosami.
Składniki:
( na 2 osoby)
- 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy
- 1 szklanka ulubionej mąki ( u mnie orkiszowa)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Kukurydzę zmiksować krótko blenderem na grudkowatą masę. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej oliwie, ok 2 minuty z każdej strony (w zależności od grubości racuchów). Gdy racuchy będą pękać podczas smażenia, dodać więcej mąki. Podawać z zimnymi sosami.
U mnie z hummusem i serem wędzonym solankowym.
(przepis Agnieszki Kręglickiej)
3 komentarze
Kiedyś takie robiłam i bardzo mi smakowały :) Na słodko też są świetne - takie z cynamonem.
OdpowiedzUsuńA my właśnie zrobiliśmy na słodko! Z cukrem brązowym i cynamonem! Pycha!!!
OdpowiedzUsuńAJAIF
...to bardziej prośba proszę polecić jakiś sprawdzony sos
OdpowiedzUsuńbędę wdzięczna, pozdrawiam