Prosta, niezwykle delikatna i naprawdę bardzo szybka. Dobra alternatywa, gdy znudziła nam się zwykła zupa szparagowa z lanymi kluseczkami.
Składniki
Szparagi pokrój na 1-2 cm kawałki, odciąć twarde końce. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż delikatnie na małym ogniu. Gdy będzie złoty, wlej bulion. Gdy wywar się zagotuje, dodaj szparagi i gotuj do czasu, aż szparagi będą miękkie ( ok. 10 minut). Ostudź zupę przez 5 minut, dodaj ser i zmiksuj wszystko blenderem na gładki płyn. Po przelaniu do miseczek posyp pietruszką.
Smacznego!
(przepis autorski)
Składniki
- 2 pęczki obranych białych szparagów
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ulubionego żółtego sera
- sól, pieprz
- masło
- pietruszka do przybrania
Szparagi pokrój na 1-2 cm kawałki, odciąć twarde końce. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż delikatnie na małym ogniu. Gdy będzie złoty, wlej bulion. Gdy wywar się zagotuje, dodaj szparagi i gotuj do czasu, aż szparagi będą miękkie ( ok. 10 minut). Ostudź zupę przez 5 minut, dodaj ser i zmiksuj wszystko blenderem na gładki płyn. Po przelaniu do miseczek posyp pietruszką.
Smacznego!
(przepis autorski)
1 komentarze
pochwała prostoty! robię niemalże tak samo, uwielbiam krem ze szparagów, mogłabym go jeść codziennie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń