piątek, 8 czerwca 2012

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW

Prosta, niezwykle delikatna i naprawdę bardzo szybka. Dobra alternatywa, gdy znudziła nam się zwykła zupa szparagowa z lanymi kluseczkami.

Składniki

  • 2 pęczki obranych białych szparagów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ulubionego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • masło
  • pietruszka do przybrania
Wykonanie:
Szparagi pokrój na 1-2 cm kawałki, odciąć twarde końce. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż delikatnie na małym ogniu. Gdy będzie złoty, wlej bulion. Gdy wywar się zagotuje, dodaj szparagi i gotuj do czasu, aż szparagi będą miękkie ( ok. 10 minut). Ostudź zupę przez 5 minut, dodaj ser i zmiksuj wszystko blenderem na gładki płyn. Po przelaniu do miseczek posyp pietruszką.
Smacznego!
(przepis autorski)

1 komentarz:

  1. pochwała prostoty! robię niemalże tak samo, uwielbiam krem ze szparagów, mogłabym go jeść codziennie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń