piątek, 29 czerwca 2012

DWUKOLOROWE CIASTO Z AGRESTEM


Ciasto jedno z tych 'Asia, mamy dzisiaj gości, upieczesz coś?' Późne popołudnie, oczywiście w lodówce nie za wiele. Pierwsza myśl- muffinki- sprawdzam, brak papilotek... A więc ciasto, najlepiej na jogurcie, zawsze wychodzą , są mokre, wszyscy je lubią. Jakieś owoce? Reszta agrestu w zamrażarce. Podstawowe składniki? Obecne, do tego reszta wiórków kokosowych, płatki owsiane. Coś się wymyśli.
 'Spoko, dajcie mi 50 minut.'


Składniki:
(blacha 38x23)
  • 3, 75 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,75 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jaja 
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  •  4 łyżki płatków owsianych
  • dodatkowe 2 łyżki mąki
  • 0,5 kg agrestu

Wykonanie:

1. Jajka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym i olejem. Dodawać na przemian mąkę z proszkiem i jogurt.
2. Ciasto podzielić na pół. Do pierwszej części dodać kakao, zmiksować, do drugiej wiórki kokosowe, płatki owsiane z dodatkową mąką i zmiksować.
3. Obydwa ciasta wyłożyć kleksami na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Drewnianym patyczkiem zrobić esy-floresy. Na wierzch wysypać agrest (spójrz na obrazki obok).
4. Ciasto piec w 170 stopniach, około 45 minut, do 'suchego patyczka'. Upieczone ciasto posypac cukrem pudrem.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. WoW! Czarodziejka z Ciebie, takie ciasta pieczone pod wpływem chwili i na już są najlepsze, to pachnie mi aż tutaj!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ciacho, dawno nie jadłam żadnego z agrestem

    OdpowiedzUsuń