sobota, 23 czerwca 2012

ORKISZOWA TARTA Z BOTWINĄ, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MIĘTĄ

Piękna tarta o urzekających, letnich kolorach. Łosoś dzięki temu, że jest wykładany na sam koniec, po upieczeniu  ma pyszną, chrupiącą skórkę. Smakowała nawet zadeklarowanym przeciwnikom buraków. Dodatek mięty jest konieczny (zawsze można poratować się suszoną), świetnie uzupełnia smak.


Składniki:
 na kruchy spód:
  • 140 g masła
  • 210 g maki orkiszowej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
 na nadzienie
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 opakowanie kiełków rzodkiewki (50 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
  • 250 g kremowego serka ( może być ricotta)
  • 3 jaja
  • 200 g gęstego jogurtu ( greckiego lub bałkańskiego)
  • garść świeżych liści mięty
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wędzonego łososia
Wykonanie:
1. Ze składników na kruche wyrób rękoma ciasto, obwijamy je folią i włóż do lodówki na 0,5 h.
2. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Wyciągnij ciasto z lodówki i wylep nim formę na tartę. Na ciasto włóż kawałek papieru do pieczenia i obciąż je  groch/ryż/soczewicę/kaszę. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
3. Podczas gdy ciasto jest w piekarniku, przygotuj nadzienie. Botwinkę umyj dokładnie i pokrój (jeśli ma małe buraczki obierz je i pokrój na cienkie plasterki). Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kiełki, czosnek i botwinkę i podsmażaj 3 minuty.
4. Do miski włóż ser i utrzyj go z jajami, wlej jogurt, mleko, mąkę i wymieszaj wszystko razem. Dodaj warzywa z patelni (mogą być jeszcze ciepłe) i wsyp poszarpane liście mięty ( zostaw trochę do posypania gotowej tarty). Nadzienie wylej na podpieczony spód (może być jeszcze ciepły).
5. Wstaw blachę do piekarnika, temperatura cały czas 180 stopni, i piecz 30-40 minut, aż cały wierzch sie zetnie.
Smacznego!

(przepis autorski)


1 komentarz: