czwartek, 7 czerwca 2012

DIETETYCZNE BANANOWE CIASTECZKA BEZ TŁUSZCZU, CUKRU I MĄKI


Must have każdej diety albo po prostu dodatek do śniadania, przekąska bez wyrzutów sumienia. Koniecznie potrzebne bardzo dojrzałe, wręcz przejrzałe banany, to one nadają im słodycz (dodatek cukru, miodu jest naprawdę zbędny). Można eksperymentować i dodawać różnego rodzaju płatki, otręby, piekłam je w wielu różnych wersjach. Zawsze mam choć kilka w zamrażarce do porannej owsianki,  niezastąpione w ciężkich, 'niskokalorycznych' czasach. Gorąco polecam!

Składniki:
  • 7 bardzo dojrzałych bananów ( z ciemnymi plamkami, często przecenione w sklepach)
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • bakalie, dowolny rodzaj i ilość ( u mnie 100 g rodzynek i 1 szklanka orzeszków ziemnych)
Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Banany rozgnieść na papkę (ja robię to przy pomocy ubijaka do duszonych ziemniaków). Dodaj płatki, cynamon i bakalie, wszystko wymieszaj. 
  2. Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia uformuj ciasteczka (ja robię to łyżeczką), mi wyszło 12 sporych sztuk. Piecz ok. 25 minut, do uzyskania złotego koloru. Smacznego!


19 komentarzy:

  1. Musze wypróbować ;) A ile wychodzi z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisuję do posta, mi wyszło 12 sztuk :)

      Usuń
  2. alee pysznie wyglądają i są mega zdrowe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Koniecznie! I pamiętaj, najsłodsze są te najczarniejsze, które sprzedawcy już dawno spisali na straty (przedwczoraj mama kupiła 2,5 kg za całe 4 zł :).

      Usuń
  4. o jeju...
    są.. są świetne! takie light xd
    a ja mam banany. i już pędzę robić!

    OdpowiedzUsuń
  5. akurat mam do wykorzystania dojrzałe banany! dzięki za pomysł ;)
    wyglądają pysznie :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciasteczka, robiłam podobne:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasteczka cos mi nie wyszly...przykleily sie do papieru i piekly sie ok.45 min...
    i sie nie dopiekly w srodku , nie mialy tez zlotego koloru
    chyba lepiej je piec bezposrednio na blasze..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może miałaś bardzo duże banany, przez co masa była za rzadka, lejąca się? Jeśli tak, powinnaś dodać więcej płatków owsianych. Konsystencja masy powinna pozwalać na formowanie ciastek nierozlewających się na boki. Jeśli chodzi o przyklejanie się ich do papieru, to może odklejałaś je jak były gorące? Gdy ostygną,są bardziej zwarte.

      Usuń
  8. o takiego właśnie przepisu szukałam, samo zdrowie, bez mąki, oleju czy masła!!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od dawna szukałam przepisu na owsiane ciasteczka bez cukru i bez masła. O ile z cukrem sobie poradziłam to z masłem miałam problem. Jestem Ci baaardzo wdzięczna za ten przepis. Zrobiłam i są rewelacyjne :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobilam wyszly smaczne pomimo braku cynamonu i malo dojrzalych i slodkich bananow.Zamiast tego troche miodiu i tez sa pyszne :):):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam i są przepyszne, bardzo słodkie, pomimo tego że banany nie były bardzo dojrzałe ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo dobre !!!!!!! polecam przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Są to najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek odkryłam !
    Gratuluje przespisu jest fantastyczny!
    Ciasteczka wypiekam regularnie:)!
    I faktycznie nadaja sie do tego głownie banany bardzoooo dojrzałe wtedy ciastka sa najpyszniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ile jedno takie ciasteczko ma kalorii ? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń