DIETETYCZNE BANANOWE CIASTECZKA BEZ TŁUSZCZU, CUKRU I MĄKI
By Joanna Genderka - 10:17
Składniki:
- 7 bardzo dojrzałych bananów ( z ciemnymi plamkami, często przecenione w sklepach)
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- bakalie, dowolny rodzaj i ilość ( u mnie 100 g rodzynek i 1 szklanka orzeszków ziemnych)
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Banany rozgnieść na papkę (ja robię to przy pomocy ubijaka do duszonych ziemniaków). Dodaj płatki, cynamon i bakalie, wszystko wymieszaj.
- Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia uformuj ciasteczka (ja robię to łyżeczką), mi wyszło 12 sporych sztuk. Piecz ok. 25 minut, do uzyskania złotego koloru. Smacznego!
19 komentarze
Musze wypróbować ;) A ile wychodzi z tych proporcji?
OdpowiedzUsuńJuż dopisuję do posta, mi wyszło 12 sztuk :)
Usuńalee pysznie wyglądają i są mega zdrowe :D
OdpowiedzUsuńjutro idę po banany :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! I pamiętaj, najsłodsze są te najczarniejsze, które sprzedawcy już dawno spisali na straty (przedwczoraj mama kupiła 2,5 kg za całe 4 zł :).
Usuńo jeju...
OdpowiedzUsuńsą.. są świetne! takie light xd
a ja mam banany. i już pędzę robić!
akurat mam do wykorzystania dojrzałe banany! dzięki za pomysł ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :>
Bardzo fajne ciasteczka, robiłam podobne:) Pycha!
OdpowiedzUsuńciasteczka cos mi nie wyszly...przykleily sie do papieru i piekly sie ok.45 min...
OdpowiedzUsuńi sie nie dopiekly w srodku , nie mialy tez zlotego koloru
chyba lepiej je piec bezposrednio na blasze..
Może miałaś bardzo duże banany, przez co masa była za rzadka, lejąca się? Jeśli tak, powinnaś dodać więcej płatków owsianych. Konsystencja masy powinna pozwalać na formowanie ciastek nierozlewających się na boki. Jeśli chodzi o przyklejanie się ich do papieru, to może odklejałaś je jak były gorące? Gdy ostygną,są bardziej zwarte.
Usuńo takiego właśnie przepisu szukałam, samo zdrowie, bez mąki, oleju czy masła!!:)
OdpowiedzUsuńOd dawna szukałam przepisu na owsiane ciasteczka bez cukru i bez masła. O ile z cukrem sobie poradziłam to z masłem miałam problem. Jestem Ci baaardzo wdzięczna za ten przepis. Zrobiłam i są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Zrobilam wyszly smaczne pomimo braku cynamonu i malo dojrzalych i slodkich bananow.Zamiast tego troche miodiu i tez sa pyszne :):):)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i są przepyszne, bardzo słodkie, pomimo tego że banany nie były bardzo dojrzałe ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! :D
OdpowiedzUsuńbardzo dobre !!!!!!! polecam przepis :)))
OdpowiedzUsuńSą to najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek odkryłam !
OdpowiedzUsuńGratuluje przespisu jest fantastyczny!
Ciasteczka wypiekam regularnie:)!
I faktycznie nadaja sie do tego głownie banany bardzoooo dojrzałe wtedy ciastka sa najpyszniejsze:)
ile jedno takie ciasteczko ma kalorii ? :)
OdpowiedzUsuńŁał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń