środa, 13 czerwca 2012

SWOJSKA WIOSENNA SAŁATKA



Delikatna, dodatki nie zagłuszają charakterystycznego, słodkawego smaku młodych ziemniaków, i dobrze. Dodatek świeżo kiszonych ogórków (pierwsze w tym roku!) i wody z zalewy dopełnia smaku, a rzodkiewek sprawia, że sałatka apetycznie się prezentuje. 

Składniki (4 porcje):
  • 0,5 kg młodych, małych, ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 ząbki kiszonego czosnku
  • 4 ogórki kiszone
  • cebula szalotka
  • po 1/2 pęczka koperku i szczypiorku
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki kiszonej wody od ogórków
  • sól, pieprz
Wykonanie:
 Ziemniaki pokrój na ćwiartki ( jeśli maja ładną skórkę, nie musisz ich obierać), rzodkiewki, czosnek i ogórki w półplasterki, cebulę w cienkie piórka. Zieleninę posiekaj. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem i wodą kiszoną, solimy i pieprzymy do smaku.
Smacznego!
Inspiracja- "Moje Gotowanie", dodane do akcji Grill 2012


7 komentarzy:

  1. Swietna, wystarczajaco sycaca, by robic za lunch do pracy, a i w roli dodatku do grillowanego miesa czy ryb dobrze sie sprawdzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie pyszne sałatki ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam sałatkę z ziemniakami :) Wygląda przepysznie, lekko i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I jakby dodał jeszcze prażonego sezamu, to byłabyś w nie lada niebezpieczeństwie, bo już bym się pchała do kolejki po porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno jest pyszna z daniami z grilla. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń