Składniki:
(na 3 porcje)
- 1 kg bobu
- pęczek koperku
- 5 ząbków czosnku, obranych, pokrojonych w plasterki
- 150 g chudego boczku
- 100 g pestek słonecznika
1. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika
2. Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i osączamy. Możesz go obrać ze skórki, ja częściowo ja zostawiłam (błonnik!).
3. Na patelni podsmaż na złoto boczek razem z czosnkiem, dodaj posiekany koperek i bób. Podgrzej wszystko kilka minut w maślanowo-koperkowym sosie. Podaj posypane słonecznikiem, z kromką chleba.
Smacznego!
(inspiracja- 'Moje Gotowanie')
2 komentarze
Och uwielbiam bób! FAjne połączenie, do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPoezja smaku :)
OdpowiedzUsuń