Bezproblemowe ciasto ucierane z sezonowymi owocami, w tym przypadku z czereśniami. Smak wiśniówki nie dominuje, ale jest wyczuwalny. Oczywiście można dawać je dzieciom- cały alkohol wyparowuje podczas pieczenia. Duma mnie rozpiera- jest to mój pierwszy wypiek z czereśniami, nigdy wcześniej nie byłam wstanie nie zjeść wszystkich od razu :)
Składniki:
(na blachę 30x20)
- 150 g masła
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg wydrylowanych czereśni (najlepiej czarnych)
- 3 łyżki wiśniówki
- cukier puder do posypania
1.Piekarnik nastaw na 180 stopni. Masło utrzyj mikserem na puszysta masę, wsypuj stopniowo cukier i cukier waniliowy. Wbijaj po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodawaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Powoli (uważać, by ciasto się nie zważyło) wlewać wiśniówkę.
2. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wysyp na nie czereśnie. Piecz około 40 min., do 'suchego patyczka'. Ostudź, posyp obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
(inspiracja- 'Moje Gotowanie')
5 komentarze
Wygląda na prawdę świetnie, chętnie zjadłabym na śniadanie
OdpowiedzUsuńZ opisu zapowiada się wspaniale!!! Piękne ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńo mniam mniam! świetne ciasto na otwarcie czereśniowego sezonu:)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda, drobina lata zimą ...
OdpowiedzUsuń