Mój pierwszy autorski przepis na sernik. I muszę skromnie przyznać, że jest WYBITNY. Z czystym sumieniem polecam go każdemu. Masa sernikowa zwarta, choć kremowa, z cytrynową nutką, ale to agrest gra tutaj pierwsze skrzypce, dość kwaśne (ale o to właśnie chodzi :). Sernik jest wysoki, płaski jak stół, nie opadł w ogóle! Najlepiej zrobić go teraz, gdy agrest nie jest mocno dojrzały, nie rozpadnie się podczas pieczenia
Składniki ( na tortownicę o średnicy 26 cm):
na kruche ciasto:
- 200 g masła
- 2 jaja
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg sera potrójnie mielonego
- 6 jaj
- 1 czubata szklanka cukru
- skórka z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- 2 budynie waniliowe ( wybierz te z prawdziwą wanilią- jest różnica)
- 0,5 kg agrestu
Pamiętaj, ze wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową.
Najpierw kruche ciasto. Wszystkie jego składniki posiekaj, potem wyrób rękoma gładkie ciasto ( gdyby bardzo kleiło się do rąk, dosyp troszkę mąki). Owiń je folią i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wyjmij ciasto i oderwij 2/3, 1/3 owiń ponownie i włóż do zamrażalki.
Kruche ciasto rozwałkuj tworząc okrąg większy niż tortownica i wyłóż nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z bokami wysmarowanymi masłem. Całe dno musi być pokryte ciastem i trochę boki ( nie przejmuj się, jeśli warstwa ciasta na bokach tortownicy nie będzie równej grubości czy wysokości- nie jest to ważne). Włóż blachę do piekarniki i piecz ok. 15 minut, do lekkiego przyrumienienia.
Do miski włóż ser, dodawaj powoli cukier i miksuj. Dodaj po jednym jajku, miksując nie na najwyższych obrotach ok 30 s. po każdym wbiciu jajka (tylko do połączenia się składników). Stopniowo wsypuj na przemian budynie i skórkę oraz sok z cytryny.
Masę serową wylej na podpieczony spód (może być jeszcze ciepły), na to wysyp agrest. Wyciągnij 1/3 kruchego ciasta z zamrażalnika i zetrzyj ją na tarce, pokrywając nim sernik
Piecz w kąpieli wodnej, czyli do większego naczynia wlej wrzątek i połóż go pod sernikiem na dole piekarnika. Sernik pieczemy z termoobiegiem w 160 stopniach, 50-60 minut. Studzimy przy uchylonym piekarniku. Przed podaniem chłodzimy w lodówce co najmniej 3 h.
Smacznego!
(przepis autorski)
7 komentarze
Wspaniałe połączenie! Pyszny!
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie piekłam nic z agrestem, ale jak tylko się pojawi u mnie w ogródku to chyba coś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Dostałam od babci pierwszą dostawę ( 2 kg), więc teraz u mnie będzie sporo agrestowych przepisów. Chciałam na durszlaku założyć akcję agrestową, ale mają jakieś błędy na stronie i nie wychodzi, napisałam już do nich, maja to naprawić, oby! :)
Usuńmoja babcia dawno temu taki robiła, wszystkim smakował
OdpowiedzUsuńMyślę, że połączenie masy serowej i kwaskowatego agrestu to strzał w dziesiątkę :) Zapraszam do udziału w akcji sernikowej!
OdpowiedzUsuńDodane!
Usuńagrestowego jeszcze nie jadłam, ale fajna inspiracja :)
OdpowiedzUsuń