sobota, 22 grudnia 2012

CHRISTMAS FRUIT CAKE

Od czasu kiedy pierwszy raz upiekłam to ciasto (zachęcona przez Nigellę oglądając program 'Nigella Świątecznie'),  nie wyobrażam sobie bez niego okresu świątecznego. Jest dla mnie kwintesencją wszystkich bożonarodzeniowych aromatów i przyjemności. Już samo przygotowywanie pozwala nam poczuć magiczny bożonarodzeniowy klimat, masa pachnie niezwykle zachęcająco i jeszcze lepiej smakuje. 
Warto choć raz do roku wykosztować się na składniki (nie oszukujmy się, ciasto do tanich nie należy) i cieszyć tym wyszukanym, wybitnym smakiem.
Ciasto można piec do dwóch tygodni przed spożyciem i odstawić do leżakowania w chłodne miejsce (leżakowanie nie jest konieczne).


Składniki:
  •  350 g posiekanych, miękkich suszonych śliwek 
  • 250 g rodzynek 
  • 125 g żurawin 
  • 175 g miękkiego masła 
  • 175 g ciemnego cukru muscovado 
  • 175 ml miodu 
  • 125 ml kawowego likieru 
  • 2 pomarańcze, sok i otarta skorka
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych 
  • 2 łyżki dobrego kakao 
  • 3 jajka, bite 
  • 150 g mąki 
  • 75 g mielonych migdałów  
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
Wykonanie:
1. Podgrzej piekarnik do 150C. 

2. Wytnij z papieru do pieczenia koło wielkości tortownicy, ok. 20 cm średnicy i pasek 
szerokości ok. 9 cm. Będzie potrzebny do wyłożenia boku tortownicy.

 
3. do szerokiego rondla wrzuć owoce, masło, cukier, miód, likier kawowy, sok 
pomarańczowy i skórkę, przyprawę korzenną i kakao. Doprowadź składniki do wrzenia i 
gotuj jeszcze ok. 10 min na wolnym ogniu, mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. 
Odstaw rondelek na 30 min do ostudzenia. 


4. Po 30 minutach, dodaj rozmącone jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i 
sodę. Zamieszaj dobrze drewnianą łyżką albo szpatułką, aż składniki się połączą. 


5. Ostrożnie nalej mieszaninę ciasta z owocami do przygotowanej foremki. Przenieś 
ciasto do piekarnika i piecz ok. 2 godziny, aż szczyt ciasta będzie lśniący. Jeśli włożysz ostry nóż albo wykałaczkę do środka ciasta, ciasto powinno nadal być lekko niedopieczone w środku. 


6. Postaw ciasto w chłodne miejsce. Potem usuń foremkę i papier z pieczenia, umieść w chłodnym miejscu. Przed podaniem ozdób wg uznania.
Smacznego!
(przepis Nigelli Lawson)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz