niedziela, 30 grudnia 2012

Trufle migdałowe dobrze zakrapiane

Urocze, malutkie i , co najważniejsze, czekoladowe słodkości, którym z pewnością ulegnie każdy dorosły.
Warto w środek trufli włożyć cały migdał, ja następnym razem na pewno tak zrobię. Gdy nie posiadasz młynku do kawy, możesz dodać gotowe mielone migdały i mieloną kawę.



Składniki ( na 20 sztuk):
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 100 ml kremówki
  • 4 ziarna kawy
  • 100 g + 2 garście płatków migdałowych
  • 3 łyżki amaretto
  • 3 łyżki śliwowicy
  • 50 g marcepanu, startego lub drobno pokrojonego
  • 3 łyżki kakao +  trochę do obtoczenia trufli
Wykonanie:
1. W garnku zagotować wodę. 100 g migdałów i ziarna kawy zmielić razem w młynku do kawy.
2. W metalowej misce umieścić kremówkę, czekoladę, masło. Miskę położyć na garnku z gotującą wodą (nie może dotykać ona gotującej wody!), zawartość mieszać, aż całość się roztopi i połączy ze sobą, po czym ściągnąć z garnka.
3. Do czekoladowej masy dodać migdały zmielone z kawą, 2 garście płatków migdałowych, kakao, amaretto, śliwowicę i  marcepan. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 40 minut do stężenia.
4. Masę wyjąć z lodówki, ręce obtoczyć w kakao (masa może trochę kleić się do rąk), formować kule i obtaczać je w kakao. Trufle trzymać w lodówce.
Smacznego!



(przepis autorski, trufle lepiła Zuzinka i Zosia)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe trufelki! Urocze maleństwa:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trufle są idealne na wszystkie smutki! Najbardziej jednak uwielbiam w nich to, że można tworzyć wiele wariantów smakowych :)Ostatnio robiłam z suszoną śliwką i morelą ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie pyszne!
    uwielbiam takie słodkości!
    Wspaniałego 2013 roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, również życzę samych wspaniałości w 2013!

      Usuń
  4. Bardzo mi się podobają takie słodkości na jeden kęs - muszą smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń