Urocze, malutkie i , co najważniejsze, czekoladowe słodkości, którym z pewnością ulegnie każdy dorosły.
Warto w środek trufli włożyć cały migdał, ja następnym razem na pewno tak zrobię. Gdy nie posiadasz młynku do kawy, możesz dodać gotowe mielone migdały i mieloną kawę.
Składniki ( na 20 sztuk):
1. W garnku zagotować wodę. 100 g migdałów i ziarna kawy zmielić razem w młynku do kawy.
2. W metalowej misce umieścić kremówkę, czekoladę, masło. Miskę położyć na garnku z gotującą wodą (nie może dotykać ona gotującej wody!), zawartość mieszać, aż całość się roztopi i połączy ze sobą, po czym ściągnąć z garnka.
3. Do czekoladowej masy dodać migdały zmielone z kawą, 2 garście płatków migdałowych, kakao, amaretto, śliwowicę i marcepan. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 40 minut do stężenia.
4. Masę wyjąć z lodówki, ręce obtoczyć w kakao (masa może trochę kleić się do rąk), formować kule i obtaczać je w kakao. Trufle trzymać w lodówce.
Smacznego!
(przepis autorski, trufle lepiła Zuzinka i Zosia)
Warto w środek trufli włożyć cały migdał, ja następnym razem na pewno tak zrobię. Gdy nie posiadasz młynku do kawy, możesz dodać gotowe mielone migdały i mieloną kawę.
Składniki ( na 20 sztuk):
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 100 ml kremówki
- 4 ziarna kawy
- 100 g + 2 garście płatków migdałowych
- 3 łyżki amaretto
- 3 łyżki śliwowicy
- 50 g marcepanu, startego lub drobno pokrojonego
- 3 łyżki kakao + trochę do obtoczenia trufli
1. W garnku zagotować wodę. 100 g migdałów i ziarna kawy zmielić razem w młynku do kawy.
2. W metalowej misce umieścić kremówkę, czekoladę, masło. Miskę położyć na garnku z gotującą wodą (nie może dotykać ona gotującej wody!), zawartość mieszać, aż całość się roztopi i połączy ze sobą, po czym ściągnąć z garnka.
3. Do czekoladowej masy dodać migdały zmielone z kawą, 2 garście płatków migdałowych, kakao, amaretto, śliwowicę i marcepan. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 40 minut do stężenia.
4. Masę wyjąć z lodówki, ręce obtoczyć w kakao (masa może trochę kleić się do rąk), formować kule i obtaczać je w kakao. Trufle trzymać w lodówce.
Smacznego!
5 komentarze
Uwielbiam domowe trufelki! Urocze maleństwa:-)
OdpowiedzUsuńTrufle są idealne na wszystkie smutki! Najbardziej jednak uwielbiam w nich to, że można tworzyć wiele wariantów smakowych :)Ostatnio robiłam z suszoną śliwką i morelą ♥
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pyszne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie słodkości!
Wspaniałego 2013 roku!
Bardzo dziękuję, również życzę samych wspaniałości w 2013!
UsuńBardzo mi się podobają takie słodkości na jeden kęs - muszą smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń