czwartek, 3 stycznia 2013

Warzywna sałatka z orzo


W sumie, tę sałatkę zazwyczaj robimy w sezonie wiosenno-letnim, kiedy wszystkie warzywa są najdorodniejsze i koperek też jakoś intensywniej pachnie. Jednak w święta przypomniała nam o niej moja kuzynka, przygotowując łudząco podobną, i tak, nie mogąc dłużej czekać na wiosnę, od tego czasu przygotowaliśmy ją już 2 razy. I nie jest to typowa, ciężka sałatka makaronowa, makaron jest tylko dodatkiem do warzyw, nie na odwrót.
Składniki:
  • 250 g makaronu orzo (kształtem przypominającego ziarna ryżu), ugotowanego al dente
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 110 g kukurydzy (pół puszki)
  • 3 pęczki koperku
  •  150 g szynki (używam drobiowej
  • 300 g jogurtu naturalnego (3/4 dużego kubełka)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz 
Wykonanie:
  1. Ogórek obrać lub nie, pokroić w drobną kostkę, koperek posiekać, 
  2. W misce umieścić makaron, pokrojony ogórek, kukurydzę, posiekany koperek.
  3. Do majonezu dodawać jogurt, cały czas mieszając (unikniemy powstania grudek), dodać czosnek, całość wymieszać.
Do miski wlać sos czosnkowy, doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać i włożyć na 1 h do lodówki, by smaki się przeszły.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. kupiłam kiedyś ten makaron i gdzieś leży... jak to dobrze, że znalazłam ten przepis

    OdpowiedzUsuń