Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez śniadania, jest to dla mnie najważniejszy posiłek. I choć jego celebrowanie w natłoku codziennych spraw i ciągłego pośpiechu graniczy z cudem, warto poświęcić mu choć 5 minut. Dzień zawsze zaczynam od czegoś słodkiego,3 lata temu zakochałam się w owsiance, czasem dla urozmaicenia jest to musli z mlekiem.
Od dawna odkładałam przyrządzenie tej granoli 'na potem' i sama nie wiem dlaczego, wszystkie składniki bardzo lubię, składniki łatwo dostępne, przepis jest prosty i bardzo szybki. Podczas pieczenia cały dom unosi się w korzennej łunie, dzięki której robi się jakoś przytulniej, cieplej.
Granola jest tak aromatyczna, że ciepłe mleko, do którego jest wsypana staje się słodkie i pachnące, cud miód.
Składniki:
- olej do wysmarowania blachy (pominęłam, piekłam na papierze do pieczenia)
- 200 g (2 szklanki) błyskawicznych płatków owsianych
- 70 g (1/2 szklanki) pestek dyni
- 50 g (1/2 szklanki)płatków migdałowych
- 50 g (1/2 szklanki)wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 160 g (1/2 szklanki) miodu lub syropu z agawy
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 100 g (1/2 szklanki) posiekanych suszonych moreli
- Blachę natłuścić olejem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Zmieszać w misce płatki owsiane, pestki dyni, migdały oraz wiórki kokosowe. W drugiej dużej misce połączyć wszystkie płynne składniki z przyprawami. Wsypać sypkie składniki do płynnych i wymieszać.
- Mieszaninę równomiernie rozprowadzić na blaszce piec przez 40 minut, stale mając granole na oku. Kiedy zacznie się rumienić, przemieszać ją łopatką, by przypiekła się równo z obu stron. Wyjąć gotową granolę z piekarnika, ostudzić i dodać posiekane morele.
- Przechowywać w hermetycznym pojemniku i podawać z mlekiem, jogurtem lub jeść jako przekąskę, kiedy ssie cię w dołku (na zdjęciu granola w towarzystwie ciepłego mleka i pokrojonego banana).
1 komentarze
Uwielbiam! Poproszę taką miseczkę, oczywiście z zawartością:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pysznie u Ciebie!