sobota, 5 stycznia 2013

OPALONA GRANOLA


Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez śniadania, jest to dla mnie najważniejszy posiłek. I choć jego celebrowanie w natłoku codziennych spraw i ciągłego pośpiechu graniczy z cudem, warto poświęcić mu choć 5 minut. Dzień zawsze zaczynam od czegoś słodkiego,3 lata temu zakochałam się w owsiance, czasem dla urozmaicenia jest to musli z mlekiem.
Od dawna odkładałam przyrządzenie tej granoli 'na potem' i sama nie wiem dlaczego, wszystkie składniki bardzo lubię, składniki łatwo dostępne, przepis jest prosty i bardzo szybki. Podczas pieczenia cały dom unosi się w korzennej łunie, dzięki której robi się jakoś przytulniej, cieplej. 
Granola jest tak aromatyczna, że ciepłe mleko, do którego jest wsypana staje się słodkie i pachnące, cud miód.

Składniki:

  • olej do wysmarowania blachy (pominęłam, piekłam na papierze do pieczenia)
  • 200 g (2 szklanki) błyskawicznych płatków owsianych
  • 70 g (1/2 szklanki) pestek dyni
  • 50 g  (1/2 szklanki)płatków migdałowych
  • 50 g  (1/2 szklanki)wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 160 g (1/2 szklanki) miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 100 g (1/2 szklanki) posiekanych suszonych moreli
Wykonanie:
  1. Blachę natłuścić olejem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Zmieszać w misce płatki owsiane, pestki dyni, migdały oraz wiórki kokosowe. W drugiej dużej misce połączyć wszystkie płynne składniki z przyprawami. Wsypać sypkie składniki do płynnych i wymieszać.
  3. Mieszaninę równomiernie rozprowadzić na blaszce piec przez 40 minut, stale mając granole na oku. Kiedy zacznie się rumienić, przemieszać ją łopatką, by przypiekła się równo z obu stron. Wyjąć gotową granolę z piekarnika, ostudzić i dodać posiekane morele.
  4. Przechowywać w hermetycznym pojemniku i podawać  z mlekiem, jogurtem lub jeść jako przekąskę, kiedy ssie cię w dołku (na zdjęciu granola w towarzystwie ciepłego mleka i pokrojonego banana).
Smacznego!

(przepis Sophie Dahl z książki "Apetyczna panna Dahl")

1 komentarz:

  1. Uwielbiam! Poproszę taką miseczkę, oczywiście z zawartością:)
    Pozdrawiam:)
    Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń