poniedziałek, 21 stycznia 2013

RISOTTO Z KURCZAKIEM


Aromatyczne i, co najważniejsze, rozgrzewające danie, którym nikt nie pogardzi, gdy za oknem  -8 stopni i hulają arktyczne wiatry. Poprzednio zamiast piersi z kurczaka dodałam pikantną  drobiową kiełbasę, wcześniej zdjęłam z niej skórkę, żeby cały aromat przeszedł do dania, przez to risotto było bardziej ostre w smaku. W oryginalnej wersji Gordon Ramsay dodaje hiszpańską chorizo. Risotto spokojnie można przygotować dzień wcześniej, jednak pamiętajmy, że kluczem do sukcesu dania jest domowy, esencjonalny, długo gotowany na małym ogniu bulion i odpowiednia twardość ryżu.

Składniki:
  • 2 duże cebule, drobno pokrojone 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3łyżki oliwy
  • 400 g ryżu przelanego na sitku zimną wodą
  • ok. 1,5 l bulionu drobiowego
  • 3 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • posiekany pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 suszone papryczki cayenne (można zastąpić 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne)
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę i posolić. Jak będzie szklista, dodać czosnek, następnie pokrojone w kostkę filety oraz paprykę, cały czas mieszać. Wsypać ryż, kiedy cały pokryje się oliwą, dolewać stopniowo bulion, w miarę, jak będzie wchłaniany przez potrawę. Na koniec* wrzucić pomidory  i pietruszkę, zamieszać, nie gotować, całość uzupełnić przyprawami.

*danie jest gotowe, gdy ryż na zewnątrz jest delikatnie miękki, a w środku al dente.
Smacznego!



(przepis Gordona Ramsaya, zmodyfikowany przez moją mamę)

9 komentarzy:

  1. dobre, domowe, rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie jest prawdziwe risotto, a gdzie właściwy ryż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, nikt nie twierdzi, że powyższe risotto jest tym prawdziwym, włoskim. Nie każde risotto musi powstać z arborio i być smażone na maśle, tak samo jak nie zawsze słodkie ciasteczka muszą zawierać masło czy cukier (przykład- http://domowefrykasy.blogspot.com/2012/06/dietetyczne-bananowe-ciasteczka-bez.html).
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Rozgrzewające i pyszne, z takimi daniami mogę przetrwać zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie jednogarnkowe dania, chętnie wypróbowałabym z chorizo
    fajne apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste do zrobienia i smaczne , dodałem jeszcze pokrojone oliwki a do wywaru troszkę curry , 1 raz w życiu robiłem Risotto i wyszło zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek curry to świetny pomysł, Twoje risotto musiało mieć piękny kolor :-)

      Usuń
  6. Bardzo smaczne! Proste nawet dla osoby początkującej:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń