Aromatyczne i, co najważniejsze, rozgrzewające danie, którym nikt nie pogardzi, gdy za oknem -8 stopni i hulają arktyczne wiatry. Poprzednio zamiast piersi z kurczaka dodałam pikantną drobiową kiełbasę, wcześniej zdjęłam z niej skórkę, żeby cały aromat przeszedł do dania, przez to risotto było bardziej ostre w smaku. W oryginalnej wersji Gordon Ramsay dodaje hiszpańską chorizo. Risotto spokojnie można przygotować dzień wcześniej, jednak pamiętajmy, że kluczem do sukcesu dania jest domowy, esencjonalny, długo gotowany na małym ogniu bulion i odpowiednia twardość ryżu.
Składniki:
- 2 duże cebule, drobno pokrojone
- 2 ząbki czosnku
- 3łyżki oliwy
- 400 g ryżu przelanego na sitku zimną wodą
- ok. 1,5 l bulionu drobiowego
- 3 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- posiekany pęczek zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 suszone papryczki cayenne (można zastąpić 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne)
- sól i pieprz do smaku
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę i posolić. Jak będzie szklista, dodać czosnek, następnie pokrojone w kostkę filety oraz paprykę, cały czas mieszać. Wsypać ryż, kiedy cały pokryje się oliwą, dolewać stopniowo bulion, w miarę, jak będzie wchłaniany przez potrawę. Na koniec* wrzucić pomidory i pietruszkę, zamieszać, nie gotować, całość uzupełnić przyprawami.
9 komentarze
dobre, domowe, rozgrzewające :)
OdpowiedzUsuńTo nie jest prawdziwe risotto, a gdzie właściwy ryż?
OdpowiedzUsuńAnonimowy, nikt nie twierdzi, że powyższe risotto jest tym prawdziwym, włoskim. Nie każde risotto musi powstać z arborio i być smażone na maśle, tak samo jak nie zawsze słodkie ciasteczka muszą zawierać masło czy cukier (przykład- http://domowefrykasy.blogspot.com/2012/06/dietetyczne-bananowe-ciasteczka-bez.html).
UsuńPozdrawiam
Ciekawe połączenie smakowe:-)
OdpowiedzUsuńRozgrzewające i pyszne, z takimi daniami mogę przetrwać zimę :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie jednogarnkowe dania, chętnie wypróbowałabym z chorizo
OdpowiedzUsuńfajne apetyczne zdjęcia :)
Proste do zrobienia i smaczne , dodałem jeszcze pokrojone oliwki a do wywaru troszkę curry , 1 raz w życiu robiłem Risotto i wyszło zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńDodatek curry to świetny pomysł, Twoje risotto musiało mieć piękny kolor :-)
UsuńBardzo smaczne! Proste nawet dla osoby początkującej:) Polecam!
OdpowiedzUsuń