Jej wysokość babeczka czekoladowa. Intensywnie czekoladowa i mokra- smakiem i strukturą przypomina klasyczne brownie. Należy uważać, by babeczek nie piec zbyt długo, bo będą za suche i użyć dobrej jakości gorzkiej czekolady, wtedy sukces murowany.
Składniki (12 sztuk):
babeczki:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g brązowego cukru
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukru waniliowego)
- 2 jajka, rozkłócone
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g masła, miękkiego
- 175 g cukru pudru
- 55 g kakao
- 1-2 łyżki mleka (użyłam 1 łyżkę więcej)
- 12 malin (użyłam zamrożonych wiśni, które rozmroziłam i osuszyłam z nadmiaru wody, dobre będą również wiśnie z syropu przygotowane w ten sam sposób)
- Piekarnik nastawić na 160 stopni, blachę wyłożyć papilotkami.
- W garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień dodać masło, czekoladę, cukier i poczekać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając je. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Gdy masa przestygnie, dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, następnie wlać czekoladową masę i mieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciastem wypełnić papilotki i wstawić do piekarnika. Piec mniej niż 20 minut, nie do 'suchego patyczka'- babeczki powinny mieć spieczony wierzch, w środku mogą nadal być gliniaste (jak brownie). Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
- Teraz należy przygotować krem. Miękkie masło ucierać w misce, aż będzie puszyste. Dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gładka. Dosypać pozostały cukier puder, kakao i znów dokładnie wymieszać. Dodać łyżkę mleka i cały czas ucierać, aż masa będzie kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodać kolejną łyżkę mleka.
- Każdą babeczkę udekorować kremem i wiśnią.
(przepis z zestawu 'Muffiny', wydawnictwo Olesiejuk)
3 komentarze
Prawdziwa królowa zwieńczona wisienką:)
OdpowiedzUsuńWspaniała:-)
OdpowiedzUsuńświetna babeczka, a ten kremik palce lizać :)
OdpowiedzUsuń