piątek, 8 lutego 2013

BABECZKI CZEKOLADOWE


Jej wysokość babeczka czekoladowa. Intensywnie czekoladowa i mokra- smakiem i strukturą przypomina klasyczne brownie. Należy uważać, by babeczek nie piec zbyt długo, bo będą za suche i użyć dobrej jakości gorzkiej czekolady, wtedy sukces murowany.



Składniki (12 sztuk):
babeczki:
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukru waniliowego)
  • 2 jajka, rozkłócone
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • 110 g masła, miękkiego
  • 175 g cukru pudru
  • 55 g kakao
  • 1-2 łyżki mleka (użyłam 1 łyżkę więcej)
  • 12 malin (użyłam zamrożonych wiśni, które rozmroziłam i osuszyłam z nadmiaru wody, dobre będą również wiśnie z syropu przygotowane w ten sam sposób)
Wykonanie:
  1. Piekarnik nastawić na 160 stopni, blachę wyłożyć papilotkami.
  2. W garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień dodać masło, czekoladę, cukier i poczekać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając je. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  3. Gdy masa przestygnie, dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, następnie wlać czekoladową masę i mieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Ciastem wypełnić papilotki i wstawić do piekarnika. Piec mniej niż 20 minut, nie do 'suchego patyczka'- babeczki powinny mieć spieczony wierzch, w środku mogą nadal być gliniaste (jak brownie). Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
  5. Teraz należy przygotować krem. Miękkie masło ucierać w misce, aż będzie puszyste. Dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gładka. Dosypać pozostały cukier puder, kakao i znów dokładnie wymieszać. Dodać łyżkę mleka i cały czas ucierać, aż masa będzie kremowa. Jeśli jest za gęsta, dodać kolejną łyżkę mleka. 
  6. Każdą babeczkę udekorować kremem i wiśnią.
Smacznego!

(przepis z zestawu 'Muffiny', wydawnictwo Olesiejuk)

3 komentarze: