czwartek, 28 lutego 2013

SZARLOTKOWE CIASTKA UCIERANE


Oto ciastka, które piekłam namiętnie w gimnazjum, właściwie nie wiem dlaczego. Patrząc na składniki nie można spodziewać się niczego zaskakującego, jednak ja bardzo je lubię, za niewyszukany, domowy smak, prostotę i szybkość wykonania. Przepis ten daje możliwość przygotowania w krótkim czasie małych słodkości, które pachną zniewalającym cynamonem, a smakiem dorównują dobrej szarlotce.
Składniki:
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne i twarde, obrane lub nie), pokrojone w kostkę
  • 400 g mąki (użyłam mieszanki mąk pełnoziarnistych- pszennej, orkiszowej i żytniej)
  • 250 g masła
  • 125 g cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżka cynamonu
  • 2 łyżki mleka (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrami, gdy masa będzie jednolita dodawać kolejno jajka, mieszając po każdym dodaniu.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem, masę utrzeć z powstałym proszkiem. Jabłka wrzucić do ciasta, całość razem wymieszać (gdyby masa była za gęsta i nie dało się wmieszać jabłek, dodać 2 łyżki mleka).
  3. Rękami posypanymi mąką formować kulki, spłaszczając je nieco na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układać w kilkucentymetrowych odstępach- trochę się rozleją.
  4. Piec ok. 20 min. w 200 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

(przepis znaleziony tutaj)


5 komentarzy:

  1. Takie małe szarlotki? Trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na szarlotkę, a w ogóle dzisiaj to już 3 przepis na szarlotkę pod którym zostawiam komentarz, chyba nie mamy dnia szarlotki:-)?

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam ochotę na takie szarlotkowe kuleczki ; ).

    OdpowiedzUsuń