sobota, 2 marca 2013

MUFFINY CZEKOLADOWE


Idealne, gdy goście w drodze, a ja mam dosłownie 5 minut na przygotowanie czegoś słodkiego. Co prawda każde muffiny przygotowuje się ekspresowo, a podstawowe składniki potrzebne do ich przyrządzenia  znajdują się zapewne w większości kuchennych szafek . Jednakże to właśnie muffiny czekoladowe uważam za najbezpieczniejsze do zaserwowania każdemu- bo czy znacie kogoś, kto nie lubiłby czekolady?



Składniki (na 12 dużych muffin):
  • 0,5 szklanki oleju/ roztopionego masła
  • 400 ml kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
  • 2 jajka, rozkłócone
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki płatków owsianych*
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego/0,5 łyżeczki cynamonu
  • 100 g ulubionej ciemnej czekolady, posiekanej 
Wykonanie:
  1. W większej misce umieścić składniki suche, w mniejszej mokre. Do suchych składników wlać mokre- wymieszać krótko, niedbale. 
  2. Ciasto umieścić w formie do pieczenia muffin, zapełniając 3/4 każdej papilotki i piec 20-25 min. w 180 stopniach, do tzw. 'suchego patyczka'.
*płatki owsiane można pominąć i dodać po prostu 2 szklanki mąki
 Smacznego!


                         







4 komentarze:

  1. nie mogę zjeść to chociaż sobie popatrzę ;) piękne są!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już je jadłam. Niestety (:-))) są takie dobre, że nie można skończyć tylko na jednej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukalam muffinek bez mleka, w lodówce jedynie activia, wyszły tak pysznie, ze faktycznie ciezko mi sie od nich oderwac:)

    OdpowiedzUsuń