Tym razem postawiłam na prostotę - krówki, kruche ciasto i odrobina koloru, M&M'sy. Zaręczam, że to wystarczy, by wzbudzić zachwyt na Święconce, ale przede wszystkim kierowałam się walorami smakowymi. Nie ma nic lepszego niż roztopione w rondelku krówki.
Składniki:
- 125 g masła
- 250 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 300 g krówek ( u mnie mieszanka zwykłych i czekoladowych z orzechami)
- bakalie, M&M's do ozdoby
- Do masła wsypać mąkę i cukier, składniki rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko, mleko i zacząć wyrabiać ciasto.Nie należy robić tego zbyt długo, bo upieczone mazurki będą twarde. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odchodzić od rąk. Z gotowego ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na min. 0,5 h.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wyciąć owalne kształty i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min., do lekkiego zezłocenia.
- Krówki umieścić w garnuszki i gotować na małym ogniu, aż się roztopią. Lekko ostudzoną masę krówkową rozsmarować na kruchych spodach, popuścić wodzę fantazji i pięknie udekorować.
2 komentarze
wyglądają cudownie ;D
OdpowiedzUsuńpysznie i wesoło!
OdpowiedzUsuń