MAZUREK Z KRÓWKĄ

By Joanna Genderka - 16:40



Tym razem postawiłam na prostotę - krówki, kruche ciasto i odrobina koloru, M&M'sy. Zaręczam, że to wystarczy, by wzbudzić zachwyt na Święconce, ale przede wszystkim kierowałam się walorami smakowymi. Nie ma nic lepszego niż roztopione w rondelku krówki.

Składniki:
  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g krówek ( u mnie mieszanka zwykłych i czekoladowych z orzechami)
  • bakalie, M&M's do ozdoby
Wykonanie:
  1. Do masła wsypać mąkę i cukier, składniki rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko,  mleko i zacząć wyrabiać ciasto.Nie należy robić tego zbyt długo, bo upieczone mazurki będą twarde. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odchodzić od rąk. Z gotowego ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na min. 0,5 h.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wyciąć owalne kształty i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min., do lekkiego zezłocenia.
  3. Krówki umieścić w garnuszki i gotować na małym ogniu, aż się roztopią. Lekko ostudzoną masę krówkową rozsmarować na kruchych spodach, popuścić wodzę fantazji i pięknie udekorować.
Smacznego!

  • udostępnij:

może ci się spodobać

2 komentarze