sobota, 23 marca 2013

CHRUPIĄCA KAWOWA GRANOLA


Uwielbiam domową granolę. Wystarczy wrzucić ją do gorącego mleka, by szybko otrzymać niezwykle aromatyczne śniadanie  ( a jak wiadomo, rankiem każda dodatkowa minuta jest na wagę złota).
Ta granola z pewnością zasmakuje amatorom gałki muszkatołowej, a dodatek kawy otrzeźwi niewyspanych.
Przy jej przygotowaniu należy pamiętać, by w piekarniku zacząć mieszać płatki dopiero po upływie 10 minut od momentu wstawienia blachy do nagrzanego piekarnika. Dzięki temu część z nich zlepi się i powstanie smakowite crunchy.

Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki espresso
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, z grubsza pokrojonych
  • 1 szklanka pokrojonych daktyli
  • 1/2 szklanki rodzynek
Wykonanie:

  1. W garnku umieścić mleko, miód, espresso, olej,  gałkę, kakao i cukier waniliowy- podgrzać delikatnie, mieszając, aż powstanie jednolity płyn. Ostudzić.
  2. Do płynnej masy wsypać płatki owsiane, otręby, orzechy. Mieszaninę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mieszać (zacząć po upływie 10 minutod włożenia do piekarnika) co jakiś czas, by płatki równo się przyrumieniły. Piec 30-40 minut, aż całość będzie chrupiąca
  3. Gotową granolę wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, dodać daktyle i rodzynki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Wstałam dziś z rana z myślą zrobienia domowej granoli i czuję, że naprawdę dziś się to stanie :) Twoja umacnia mnie w tym postanowieniu. Taka mocno kawowa musi być przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja granolę znam bardzo dobrze, ale nigdy jej sama nie robiłam.. Przepis brzmi pysznie, muszę spróbować! Oj, chrupnęłabym..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kawa i granola w jednym słoiku - pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawowa?! Cudownie! Już zapisuję i zrobię sobie taką:)
    Jak dobrze, że tu trafiłam!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na dodanie kawy, właśnie kończy mi się granola i zrobię tym razem z dodatkiem kawy:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham pierwszą fotkę! stare krzesełko Zofii się przydaje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pomysł z dodatkiem kawy rewelacja, bardzo jestem ciekawa smaku takiej granoli, chyba się pokuszę o jej zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń