sobota, 30 marca 2013

BABKA MIGDAŁOWA z białą czekoladą i pomarańczą



Tę babkę pierwszy raz przygotowałam rok temu, zasmakowała nam na tyle, że dziś upiekłam ją znów, z jedną zmianą- podwoiłam porcję. Ciasto jest niesamowicie mokre, aromatyczne, a polewa... polewa to czysta poezja! Autorka przepisu nazwała ją ekspresową, więc jeśli ktoś nie ma jeszcze gotowej baby wielkanocnej, ten przepis jest dla Was.
Z racji tego, że już jutro Wielkanoc, chciałabym życzyć wszystkim smacznych Świąt! I nie przejedźcie się zbytnio :-)



Składniki (na formę o pojemności 1,5 l, ja podwoiłam porcję i piekłam w formie 3l):
na babkę:
  • 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
  •  80 g masła, pokrojonego w kostkę
  •  8 łyżek cukru
  •  3 jajka, oddzielone żółtka od białek
  •  40 g mąki
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  100 g zmielonych migdałów bez skórek*
  •  2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
na polewę:
  •  150 g białej czekolady
  •  1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
  •  1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy
  •  1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy


Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.
  2. Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
  3. Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.
  4. Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2 godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów (lub tak jak ja, kurczaczkami z pianek marshallows :-)
Smacznego!
* Ja kupuję płatki migdałowe i mielę w młynku do kawy lub blenderze

 ( źródło przepisu- Kwestia Smaku)




3 komentarze:

  1. Piękna i dorodna babka: )

    OdpowiedzUsuń
  2. prawdziwie wielkanocna baba, u mnie miała być gotowana, ale nie dałam rady
    wesołych po świetach!

    OdpowiedzUsuń