Tę babkę pierwszy raz przygotowałam rok temu, zasmakowała nam na tyle, że dziś upiekłam ją znów, z jedną zmianą- podwoiłam porcję. Ciasto jest niesamowicie mokre, aromatyczne, a polewa... polewa to czysta poezja! Autorka przepisu nazwała ją ekspresową, więc jeśli ktoś nie ma jeszcze gotowej baby wielkanocnej, ten przepis jest dla Was.
Z racji tego, że już jutro Wielkanoc, chciałabym życzyć wszystkim smacznych Świąt! I nie przejedźcie się zbytnio :-)
Składniki (na formę o pojemności 1,5 l, ja podwoiłam porcję i piekłam w formie 3l):
na babkę:
- 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
- 80 g masła, pokrojonego w kostkę
- 8 łyżek cukru
- 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
- 40 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów bez skórek*
- 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
- 150 g białej czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
- 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.
- Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
- Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.
- Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2 godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów (lub tak jak ja, kurczaczkami z pianek marshallows :-)
( źródło przepisu- Kwestia Smaku)
3 komentarze
wygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńPiękna i dorodna babka: )
OdpowiedzUsuńprawdziwie wielkanocna baba, u mnie miała być gotowana, ale nie dałam rady
OdpowiedzUsuńwesołych po świetach!