środa, 27 marca 2013

MUFFINY ŻYTNIE Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ


To miały być zwykłe, szare, choć zdrowsze, żytnie muffiny. Niestety ktoś miał wobec nich nieco inne plany i już przed pieczeniem uszykował lukier i brokatowe pisaki do ozdoby ciast, kupione wcześniej z myślą o Wielkanocy. I tak, pierwotnie rustykalny wygląd i smak babeczek szlag trafił.  Jednak muffiny same w sobie były mało słodkie, więc koniec końców gruba warstwa lukru wyszła im na dobre :-)

Składniki (na 16 sztuk):
  • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka maślanki
  • 2 jajka, rozbełtane
  • lukier ukręcony z wody i cukru pudru z odrobiny cukru waniliowego 
Wykonanie:

  1. W większej misce umieścić składniki suche, w mniejszej mokre. Do suchych składników wlać mokre, wsypać żurawinę- całość wymieszać krótko, niedbale. 
  2. Ciasto umieścić w formie do pieczenia muffin, zapełniając 3/4 każdej papilotki i piec 20-25 min. w 180 stopniach, do tzw. 'suchego patyczka'.
  3. Muffiny wystudzić i obficie ozdobić lukrem waniliowym.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. świetne, mam nadzieję, że się jeszcze na jedną załapię po powrocie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadzieja matką głupich! Będziesz się musiała zadowolić resztką granoli ;-(

      Usuń
  2. Dobra muffina nie jest zła - a jak jeszcze zdrowa, tak jak Twoja, to już w ogóle czad!

    OdpowiedzUsuń
  3. ile muffinek wychodzi? :)

    OdpowiedzUsuń