czwartek, 21 marca 2013

ŚMIETANOWIEC NA CIEŚCIE KRUCHYM Z WIŚNIAMI


Piątek po południu, ciasto upieczone, każdy dostał po kawałku do kawy, a reszta została schowana do naszej wielkopolskiej antrejki. Niestety tata nie dość, że nie umieścił go w specjalnym pojemnik , to na dodatek przez przypadek zamknął na noc w tym samym pomieszczeniu Łatkę, naszego kota. Rano zastaliśmy śmietanowca nadgryzionego, z wgnieceniami od łapek Łatki.... A jak wiadomo, weekend bez domowego ciasta, to nie weekend, więc nie zostało mi nic innego, jak upiec je jeszcze raz.
Przepis ten krążył po sieci skrywając się pod bardzo niewdzięczną nazwą- styropian. Dopiero zdjęcia i słowa Dorotus zachęciły mnie do jego przygotowania. Jak sama autorka twierdzi, "ciasto pierwszego dnia smakuje jak lekka pianka, a następnego jak najdelikatniejszy sernik", ja w pełni się z nią zgadzam i przepis na pewno niebawem powtórzę. Mogę mieć tylko cichą nadzieję, że tym razem nikt nie zechcę się po cieście przespacerować.



Składniki (na blachę o wymiarach 22x33, ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm):
na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego*
Składniki na masę śmietankową:
  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g)

Dodatkowo:
  • 400 g wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę i proszek, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny, lub dłużej (ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone).
  2. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy (najszybciej elektryczną maszynką z przystawką do warzyw lub w malakserze). Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać wiśnie, powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche. 
  4. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
(przepis z Moich Wypieków)


7 komentarzy:

  1. Wspaniale sie prezentuje! Ślinka leci na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu boski! musi być bardzo kremowy. i dobrze! :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozwolisz, że się rozgoszczę u Ciebie ;)
    mam ochotę podać właśnie śmietanowiec w te święta... Twój wygląda bajecznie!
    Pozdrawiam,
    Kama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafny wybór! Śmietanowiec godnie prezentuje się na stole i dobrze się go kroi.

      Usuń
  4. oj zazdroszczę Łatce :) takie frykasy! pycha!
    to była jej szczęśliwa noc !

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam rano. Godzina 18 i na jutro nic nie zostanie ( duża pomoc córki i jej koleżanek) :-) Pyszne , zarazem lekkie i nie suche.

    OdpowiedzUsuń