piątek, 1 lutego 2013

PODUDZIA Z KURCZAKA W AZJATYCKIM SOSIE WARZYWNYM

Nie byłabym w  stanie zdecydować się, którą kuchnię świata lubię najbardziej, ale szeroko pojęte smaki Azji na pewno są mi bliskie. Ten sos zgrabnie łączy chyba najbardziej charakterystyczne tajskie, chińskie i indyjskie smaki. Podudzia można zamienić na piersi z kurczaka, jednak wtedy mięso musi być smażone na oliwie i należy uważać, by filety nie stały się za suche (z podudziami jest łatwiej- są z reguły nieco tłustsze i bardziej soczyste).  Sos jest dość łagodny, nie trzeba obawiać się mocnej pikanterii.

Składniki (na 3 porcje):
  • 400 g podudzia z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w pióra
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
  • 1 młoda cukinia, pokrojona w talary
  • 4 pieczarki, pokrojone na ósemki
  • 1/3 szklanki pędów bambusa
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka tajskiego pikantnego sosu z orzechów arachidowym
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • szczodra garść orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
  • szczypiorek do posypania
  • sól do smaku
Składniki:
  1. Kurczaka wrzucić na nagrzaną teflonową patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać czosnek, pastę curry, cebulę i pieczarki, smażyć na średnim ogniu 5 minut.
  2. Na patelnię wlać pomidory, dodać cukinię, pędy bambusa, sosy i przyprawę 5 smaków, zmniejszyć ogień i całość dusić do czasu, aż warzywa zmiękną a sos się zagęści (10-15 minut). Całość doprawić solą do smaku.
  3. Gotowy sos podawać z ryżem, posypany orzechami nerkowca i szczypiorkiem oraz w towarzystwie mieszanki sałat i kiełków polanych łagodnym winegretem.
Smacznego!

(przepis autorski)

4 komentarze:

  1. U mnie też dziś podudzia z kurczaka :-)
    Twoje wyglądają mega apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się prezentuje. Lubię azjatyckie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie smaki:-), świetny przepis koniecznie do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj to musi być smaczne.
    Zapraszam do mnie po odbiór wyróżnienia.

    OdpowiedzUsuń