Składniki (na 3 porcje):
- 400 g podudzia z kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 czerwona cebula, pokrojona w pióra
- 1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
- 1 młoda cukinia, pokrojona w talary
- 4 pieczarki, pokrojone na ósemki
- 1/3 szklanki pędów bambusa
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka tajskiego pikantnego sosu z orzechów arachidowym
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- szczodra garść orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
- szczypiorek do posypania
- sól do smaku
- Kurczaka wrzucić na nagrzaną teflonową patelnię, obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać czosnek, pastę curry, cebulę i pieczarki, smażyć na średnim ogniu 5 minut.
- Na patelnię wlać pomidory, dodać cukinię, pędy bambusa, sosy i przyprawę 5 smaków, zmniejszyć ogień i całość dusić do czasu, aż warzywa zmiękną a sos się zagęści (10-15 minut). Całość doprawić solą do smaku.
- Gotowy sos podawać z ryżem, posypany orzechami nerkowca i szczypiorkiem oraz w towarzystwie mieszanki sałat i kiełków polanych łagodnym winegretem.
(przepis autorski)
4 komentarze
U mnie też dziś podudzia z kurczaka :-)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają mega apetycznie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Smakowicie się prezentuje. Lubię azjatyckie smaki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki:-), świetny przepis koniecznie do wypróbowania:-)
OdpowiedzUsuńOj to musi być smaczne.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po odbiór wyróżnienia.