poniedziałek, 22 kwietnia 2013

BABECZKI Z GUINNESSEM I KARMELOWYM KREMEM

Babeczki są bardzo mokre, intensywne w smaku, aromat Guinnessa daje im małego pazura. Piekłam je już drugi raz, z tą różnicą, że teraz postanowiłam przykryć je karmelowym kremem, delikatnym, aksamitnym i dość niebezpiecznym- każdy wyjadał go prosto z miski i myślę, że bez mojego pilnowania, zjadłby wszystko... I w sumie teraz mam dylemat, nie wiem, co lepsze, babeczki czy krem, może po prostu ich połączenie?

Składniki (autor sugeruje 18 sztuk, lecz mi wyszło aż 24 babeczek) :
na babeczki:
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 szklanki cukru (dałam 1,5)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (dałam 2 łyżki stołowe cukru waniliowego)
  • 1 butelka Guinnessa
  • 3 duże jaja
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
na krem:
  • puszka masy kajmakowej (500 g)
  • 500 g mascarpone
  • 600 ml kremówki, dobrze schłodzonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao do posypania
Wykonanie:
  1. W mniejszej misce wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W większej misce wymieszać roztopione masło z wanilią, miksując wlewać powoli piwo. Wbijać jaja, po jednym, wlać śmietanę i miksować, póki wszystkie składniki się połączą.
  2. Do płynnych składników dodać suche, w 3-4 partiach, cały czas  miksując.
  3. Ciasto przelać do formy, zapełniając 3/4 wysokości papilotek. Piec 16-18 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka", całkowicie ostudzić.
  4. Na krem wymieszać razem mascarpone z masą kajmakową. Kremówkę ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubitą kremówkę dodawać do masy karmelowej, łyżka po łyżce, cały czas mieszając. 
  5. Gotowy krem przełożyć do szprycy (lub worka plastikowego z wyciętym otworem) i udekorować nim babeczki (nie żałować kremu! jest go naprawdę sporo). Całość posypać kakao.
Smacznego!



(przepis na babeczki z bloga Inquiring Chef, przepis na krem własny)

3 komentarze:

  1. Śliczne, czekoladowe, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale, musiały smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten krem oprószony kakao prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń