Babeczki są bardzo mokre, intensywne w smaku, aromat Guinnessa daje im małego pazura. Piekłam je już drugi raz, z tą różnicą, że teraz postanowiłam przykryć je karmelowym kremem, delikatnym, aksamitnym i dość niebezpiecznym- każdy wyjadał go prosto z miski i myślę, że bez mojego pilnowania, zjadłby wszystko... I w sumie teraz mam dylemat, nie wiem, co lepsze, babeczki czy krem, może po prostu ich połączenie?
Składniki (autor sugeruje 18 sztuk, lecz mi wyszło aż 24 babeczek) :
na babeczki:
Składniki (autor sugeruje 18 sztuk, lecz mi wyszło aż 24 babeczek) :
na babeczki:
- 3/4 szklanki kakao
- 2 szklanki cukru (dałam 1,5)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (dałam 2 łyżki stołowe cukru waniliowego)
- 1 butelka Guinnessa
- 3 duże jaja
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- puszka masy kajmakowej (500 g)
- 500 g mascarpone
- 600 ml kremówki, dobrze schłodzonej
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao do posypania
- W mniejszej misce wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W większej misce wymieszać roztopione masło z wanilią, miksując wlewać powoli piwo. Wbijać jaja, po jednym, wlać śmietanę i miksować, póki wszystkie składniki się połączą.
- Do płynnych składników dodać suche, w 3-4 partiach, cały czas miksując.
- Ciasto przelać do formy, zapełniając 3/4 wysokości papilotek. Piec 16-18 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka", całkowicie ostudzić.
- Na krem wymieszać razem mascarpone z masą kajmakową. Kremówkę ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubitą kremówkę dodawać do masy karmelowej, łyżka po łyżce, cały czas mieszając.
- Gotowy krem przełożyć do szprycy (lub worka plastikowego z wyciętym otworem) i udekorować nim babeczki (nie żałować kremu! jest go naprawdę sporo). Całość posypać kakao.
(przepis na babeczki z bloga Inquiring Chef, przepis na krem własny)
3 komentarze
Śliczne, czekoladowe, mniam!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, musiały smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńten krem oprószony kakao prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuń