Aha, i uważajcie próbując surowego ciasta, jest mocniejsze od niejednego drinka!
Składniki (piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm):
- 125 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 200 g mąki
- 50 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
- 150 ml whisky
- 50 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce
- 100 g gorzkiej czekolady + łyżka masła na polewę
- W misce utrzyj masło z cukrem.Osobno połącz przesianą mąkę, kakao, proszek, startą czekoladę i sodę. Whisky połącz z mlekiem.
- Ucierając, do masła stopniowo dodawaj po jednym jajku, po łyżce suchych składników whisky z mlekiem. Miksuj, aż uzyskasz gładką, lśniącą masę.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Przełóż masę do foremki, wyrównaj wierzch i piecz w 160°C około 45 – 55 minut – do suchego patyczka.Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
- Czekoladę i łyżkę masła roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto i dowolnie udekorować (ja ułożyłam truskawki i posypałam delikatnie cukrem pudrem).
(bazowałam na tym przepisie)
4 komentarze
wygląda obłędnie ;d
OdpowiedzUsuńBardziej czekoladowe od samej czekolady :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho
OdpowiedzUsuńczarne jak węgiel :) jestem fanką gorzkiej czekolady, więc rzuciłabym się na niejeden kawałek !
OdpowiedzUsuń