CZEKOLADOWE CIASTO Z WHISKY

By Joanna Genderka - 21:02




Jedząc kawałek tego ciasta, nie ma się żadnych wątpliwości, że to ciasto czekoladowe. Szczerze mówiąc, jest tak czekoladowe, że momentami aż gorzkie. Wystarczy mały kawałek, by nasycić każdego wielbiciela ciemnych tabliczek. Na wierzchu ułożyłam truskawki, to co, że z Hiszpanii, ważne, że kolorowe, słodkie i, o dziwo, pachnące(!). Jest to na pewno godny deser/kolacja, by uczcić dzisiejszy Dzień Czekolady. Masę przygotowuje się bardzo szybko, później pozostaje tylko cierpliwie czekać na  upieczenie. A więc prędko szykujcie składniki, może zdążycie skosztować go jeszcze przed północą :-)
Aha, i uważajcie próbując surowego ciasta, jest mocniejsze od niejednego drinka!



 Składniki (piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm):
  • 125 g miękkiego masła
  • 250 g cukru 
  • 200 g mąki
  • 50 g  kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 150 ml whisky
  • 50 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce 
  • 100 g gorzkiej czekolady + łyżka masła na polewę 
Wykonanie:
  1. W misce utrzyj masło z cukrem.Osobno połącz przesianą mąkę, kakao, proszek, startą czekoladę i sodę. Whisky połącz z mlekiem.
  2. Ucierając, do masła stopniowo dodawaj po jednym jajku, po łyżce suchych składników whisky z mlekiem. Miksuj, aż uzyskasz gładką, lśniącą masę.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Przełóż masę do foremki, wyrównaj wierzch i piecz w 160°C około 45 – 55 minut – do suchego patyczka.Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. 
  4. Czekoladę i łyżkę masła roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto i dowolnie udekorować (ja ułożyłam truskawki i posypałam delikatnie cukrem pudrem). 
Smacznego!
(bazowałam na tym przepisie)






  • udostępnij:

może ci się spodobać

4 komentarze