środa, 10 kwietnia 2013

JABŁKOWA GRANOLA (bez tłuszczu)


Ta granola jest uzależniająca, zrzuciła z pierwszego miejsca śniadaniowych frykasów owsiankę (choć ta oczywiście wciąż jest na podium). I w sumie, najchętniej jadłabym ją na każdy posiłek dnia. Jest strasznie chrupiąca, idealnie słodka, a fakt, że nie zawiera grama tłuszczu sprawia, że lubię ją jeszcze bardziej. Mi najlepiej smakuje z gorącym mlekiem i pokrojonym bananem lub wyjadana prosto ze słoja.

Składniki:
  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej 100% z miąższem)
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g moreli suszonych, pokrojonych w kostkę
Wykonanie:
  1. Miód rozpuścić z soku jabłkowym, dodać cukier waniliowy i cynamon. Do płynnej mieszanki wsypać płatki owsiane i orzechy- wymieszać.
  2. Mieszankę równomiernie wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40 minut, do uzyskania złotego koloru, mieszając co 10 minut, by granola równo się przypiekła.
  3. Do ostudzonej granoli dodać morele i rodzynki, przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pycha, chętnie bym ją zjadła na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię, jutro, uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm... :) narobiłaś mi ochoty na taką domową granolę :) a kombinacja smakowa idealnie wpisuje się w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zrobiłam granolę z tego przepisu, wyszła super! chrupiąca i przepyszna, na pewno jeszcze wiele razy będę korzystała z tego przepisu;))

    OdpowiedzUsuń