Składniki:
- 4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej 100% z miąższem)
- 4 łyżki miodu
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g rodzynek
- 100 g moreli suszonych, pokrojonych w kostkę
- Miód rozpuścić z soku jabłkowym, dodać cukier waniliowy i cynamon. Do płynnej mieszanki wsypać płatki owsiane i orzechy- wymieszać.
- Mieszankę równomiernie wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40 minut, do uzyskania złotego koloru, mieszając co 10 minut, by granola równo się przypiekła.
- Do ostudzonej granoli dodać morele i rodzynki, przechowywać w szczelnym pojemniku.
6 komentarze
Pycha, chętnie bym ją zjadła na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńkocham pochrupać :)
OdpowiedzUsuńZrobię, jutro, uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńmmmm... :) narobiłaś mi ochoty na taką domową granolę :) a kombinacja smakowa idealnie wpisuje się w moje gusta :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam granolę z tego przepisu, wyszła super! chrupiąca i przepyszna, na pewno jeszcze wiele razy będę korzystała z tego przepisu;))
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię;)
OdpowiedzUsuń