MUFFINY Z MĄKI OWSIANEJ z serowym nadzieniem i żurawiną
By Joanna Genderka - 09:31
Mąkę owsianą odkryłam całkiem niedawno, zobaczywszy na sklepowej półce, z wrodzonej ciekawości musiałam ją wypróbować. Mąka ta ma bardzo specyficzny, lekko gorzkawy aromat. Na pewno przypadnie on do gustu amatorom płatków owsianych, mi przypasowała bardzo. Upiekłam z niej właśnie takie muffiny, nadziane prawdziwym wiejskim serem, zrobionym przez moją babcię i suszoną żurawiną, posypane domową granolą. Do szklanki mleka na drugie śniadanie jak znalazł.
Składniki (na 10 sztuk):
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki owsianej
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajo, rozkłócone
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g sera białego pełnotłustego
- 1 jajo
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- garść suszonej żurawiny
- garść płatków owsianych
- garść pestek dyni
- garść ulubionej granoli
- Sypkie składniki na ciasto umieścić w większej misce, w mniejszej umieścić składniki mokre. Mokre wlać do suchych i krótko wymieszać.
- Składniki na serowe nadzienie wymieszać dokładnie widelcem. Składniki posypki wymieszać.
- Papilotki lub natłuszczoną blachy do muffinek umieścić ciasto zapełniając 1/3 otworu, na to nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego, które należy przykryć ciastem tak, by dokładnie zakryć masę serową i napełnić otwór (lub papilotkę) do 3/4 jego wysokości.
- Surowe babeczki posypać posypką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.
4 komentarze
Wyglądają jak zdrowe drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńcudne!
OdpowiedzUsuńświetne ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taka kombinację smakową idealne na śniadanie:-)
OdpowiedzUsuń