sobota, 27 kwietnia 2013

MUFFINY Z MĄKI OWSIANEJ z serowym nadzieniem i żurawiną


Mąkę owsianą odkryłam całkiem niedawno, zobaczywszy na sklepowej półce, z wrodzonej ciekawości musiałam ją wypróbować. Mąka ta ma bardzo specyficzny, lekko gorzkawy aromat. Na pewno przypadnie on do gustu amatorom płatków owsianych, mi przypasowała bardzo. Upiekłam z niej właśnie takie muffiny, nadziane prawdziwym wiejskim serem, zrobionym przez moją babcię i suszoną żurawiną, posypane domową granolą. Do szklanki mleka na drugie śniadanie jak znalazł.

Składniki (na 10 sztuk):
na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajo, rozkłócone
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na serowe nadzienie:
  • 200 g sera białego pełnotłustego
  • 1 jajo
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • garść suszonej żurawiny
do posypania:
  • garść płatków owsianych
  • garść pestek dyni
  • garść ulubionej granoli
Wykonanie:
  1. Sypkie składniki na ciasto umieścić w większej misce, w mniejszej umieścić składniki mokre. Mokre wlać do suchych i krótko wymieszać.
  2. Składniki na serowe nadzienie wymieszać dokładnie widelcem. Składniki posypki wymieszać.
  3. Papilotki lub natłuszczoną blachy do muffinek umieścić ciasto zapełniając 1/3 otworu, na to nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego, które należy przykryć ciastem tak, by dokładnie zakryć masę serową i napełnić otwór (lub papilotkę) do 3/4 jego wysokości. 
  4. Surowe babeczki posypać posypką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.
Smacznego!

4 komentarze: