sobota, 3 sierpnia 2013

ODTŁUSZCZONE CZEKOLADOWO-BANANOWE BABECZKI Z CHIPSAMI BANANOWYMI I SOLĄ MORSKĄ


Jedząc tę rozpustną babeczkkę na pewno nikt nie zorientuje się, że to wersja odtłuszczona. Są bardzo mokre (to zasługa bananów), intensywnie czekoladowe, a dodatek chrupiącej soli morskiej tworzy z pozostałymi składnikami niepowtarzalną kompozycję smakową. Następnym razem nie tylko poleję je czekoladą, ale również dodam ją do ciasta.





Składniki (10 sztuk):
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 40 g kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 110 g cukru brązowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 przejrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • 1/2 szklanki chipsów bananowych, posiekanych
  • do ozdoby: 50 g gorzkiej czekolady, gruboziarnista sól morska
Wykonanie:
  1. Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać.
  2. W misce umieścić jaja z cukrem i ubijać mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania gęstej, kremowej masy (ok. 5 min.)
  3. Do miski wlać olej, wymieszać. Dodawać partiami przesianą mieszankę mączną, cały czas mieszając delikatnie łyżką.
  4. Dodać banany i chipsy bananowe- wymieszać.
  5. Ciasto przelać do foremek i piec ok. 25 min. w 180 stopniach. Gdy ostygną, polać roztopioną czekoladą i posypać solą morską.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Jeśli one są odtłuszczone to jesteś na prawdę mistrzynią, wyglądają niesamowicie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Muftinka na pewno nie taka rozpustna jak kucharka ;P

    OdpowiedzUsuń