ODTŁUSZCZONE CZEKOLADOWO-BANANOWE BABECZKI Z CHIPSAMI BANANOWYMI I SOLĄ MORSKĄ
By Joanna Genderka - 11:08
Jedząc tę rozpustną babeczkkę na pewno nikt nie zorientuje się, że to wersja odtłuszczona. Są bardzo mokre (to zasługa bananów), intensywnie czekoladowe, a dodatek chrupiącej soli morskiej tworzy z pozostałymi składnikami niepowtarzalną kompozycję smakową. Następnym razem nie tylko poleję je czekoladą, ale również dodam ją do ciasta.
Składniki (10 sztuk):
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 40 g kakao
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 110 g cukru brązowego
- 4 łyżki oleju
- 2 przejrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 1/2 szklanki chipsów bananowych, posiekanych
- do ozdoby: 50 g gorzkiej czekolady, gruboziarnista sól morska
- Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać.
- W misce umieścić jaja z cukrem i ubijać mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania gęstej, kremowej masy (ok. 5 min.)
- Do miski wlać olej, wymieszać. Dodawać partiami przesianą mieszankę mączną, cały czas mieszając delikatnie łyżką.
- Dodać banany i chipsy bananowe- wymieszać.
- Ciasto przelać do foremek i piec ok. 25 min. w 180 stopniach. Gdy ostygną, polać roztopioną czekoladą i posypać solą morską.
2 komentarze
Jeśli one są odtłuszczone to jesteś na prawdę mistrzynią, wyglądają niesamowicie !
OdpowiedzUsuńMuftinka na pewno nie taka rozpustna jak kucharka ;P
OdpowiedzUsuń