KUSKUS Z PIECZONYMI WARZYWAMI,GORGONZOLĄ I ZIOŁAMI
By Joanna Genderka - 07:26
I tak, trochę z przymusu, trochę z lenistwa, przygotowałam bardzo prostą warzywną kolację. Bez żadnych fajerwerków i wydziwiania. Sęk tkwi w dojrzałych warzywach i niezwykle aromatycznych, świeżych ziołach. Do tego koniecznie kieliszek cydru imbirowo - cytrynowego, godne towarzystwo i boski Gosling .
Składniki (2-3 porcje):
- 250 g kaszy kuskus
- 1 zielona i 1 żółta cukinia, pokrojona w plastry
- 150 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
- odrobina brązowego cukru
- 1 czerwona cebula, pokrojona w pióra
- 5 ząbków czosnku, pokrojonych w grubsze plastry
- oliwa z oliwek
- gruboziarnista sól morska, świezo zmielony pieprz
- świeży majeranek, cząber, bazylia i tymianek
- garść gorgonzoli piccante
- pietruszka do posypania
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Warzywa umieścić na blaszce do pieczenia, polać oliwą, posypać ziołami, solą i pieprzem. Przeciętą część pomidorków koktajlowych posypać brązowym cukrem.
Blachę włożyć do piekarnika i piec 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną i przyrumienią się. - W trakcie pieczenia warzyw należy przygotować kuskus wg instrukcji na opakowaniu.
- Gorący kuskus wymieszać z upieczonymi warzywami i gorgonzolą, całość posypać pietruszką.
4 komentarze
oj, chciałabym gotować TAK "z lenistwa" :P
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie dania, z pewnością by mi posmakowało :)
modelka do wymiany
OdpowiedzUsuńooo, to nieładnie być takim niemiłym, modelka piękna jak poranek wiosenny!
UsuńJa myślę, że kucharka do wymiany.
Usuń