czwartek, 1 sierpnia 2013

KUSKUS Z PIECZONYMI WARZYWAMI,GORGONZOLĄ I ZIOŁAMI


Na mojej ulicy trwa renowacja linii gazowej, czyt. od czterech dni nie mam gazu i ciepłej wody. Całe szczęście, działa piekarnik. A my z piekarnikiem przepadami za sobą, nawet bardzo.
I tak, trochę z przymusu, trochę z lenistwa, przygotowałam bardzo prostą warzywną kolację. Bez żadnych fajerwerków i wydziwiania. Sęk tkwi w dojrzałych warzywach i niezwykle aromatycznych, świeżych ziołach. Do tego koniecznie kieliszek cydru imbirowo - cytrynowego, godne towarzystwo i boski Gosling .

Składniki (2-3 porcje):
  • 250 g kaszy kuskus
  • 1 zielona i 1 żółta cukinia, pokrojona w plastry
  • 150 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • odrobina brązowego cukru
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w pióra
  • 5 ząbków czosnku, pokrojonych w grubsze plastry
  • oliwa z oliwek
  • gruboziarnista sól morska, świezo zmielony pieprz
  • świeży majeranek, cząber, bazylia i tymianek
  • garść gorgonzoli piccante
  • pietruszka do posypania
Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Warzywa umieścić na blaszce do pieczenia, polać oliwą, posypać ziołami, solą i pieprzem. Przeciętą część pomidorków koktajlowych posypać brązowym cukrem.
    Blachę włożyć do piekarnika i piec 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną i przyrumienią się.
  2. W trakcie pieczenia warzyw należy przygotować kuskus wg instrukcji na opakowaniu.
  3. Gorący kuskus wymieszać z upieczonymi warzywami i gorgonzolą, całość posypać pietruszką.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. oj, chciałabym gotować TAK "z lenistwa" :P
    bardzo lubię takie dania, z pewnością by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ooo, to nieładnie być takim niemiłym, modelka piękna jak poranek wiosenny!

      Usuń
    2. Ja myślę, że kucharka do wymiany.

      Usuń