Banalnie prosta tarta. Bardzo delikatna, dlatego podałam ją z sałatą polaną ostrym, czosnkowym dressingiem i pikantną mizerią. Głównym składnikiem nadzienia jest ricotta, co czyni je aksamitnym tłem dla pozostałych składników tarty. Całość posypałam tymiankiem, koniecznie użyjcie świeżego! Jest o niebo bardziej aromatyczny niż ten suszony.
Składniki:- 1 gotowy płat ciasta francuskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 3 jaja
- 250 g ricotty
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 1 por, pokrojony w pióra
- 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w pióra
- garść tymianku
- garść pokruszonego sera bałkańskiego
- Ciastem francuskim wyłożyć blachę o wymiarach 20x30 i podpiec je 15 minut w 180 stopniach.
- Ricottę utrzeć z jajami, solą i pieprzem, całość wylać na podpieczony spód (może być jeszcze ciepły).
- Na tarcie ułożyć warzywa, posypać majerankiem i serem bałkańskim. Blachę włożyć do pieca i piec ok.30 min. w 180 stopniach.
3 komentarze
Przepyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smakowitości:)
OdpowiedzUsuńDobrze miec pod reka kawalek ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńBosko wyglada ta twoja tarta!