poniedziałek, 29 lipca 2013

Tarta z zielonymi warzywami,ricottą i serem bałkańskim

Banalnie prosta tarta. Bardzo delikatna, dlatego podałam ją z sałatą polaną ostrym, czosnkowym dressingiem i pikantną mizerią. Głównym składnikiem nadzienia jest ricotta, co czyni je aksamitnym tłem dla pozostałych składników tarty. Całość posypałam tymiankiem, koniecznie użyjcie świeżego! Jest o niebo bardziej aromatyczny niż ten suszony.
Składniki:
  • 1 gotowy płat ciasta francuskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 3 jaja
  • 250 g ricotty
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 por, pokrojony w pióra
  • 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w pióra
  • garść tymianku
  • garść pokruszonego sera bałkańskiego
Wykonanie:
  1. Ciastem francuskim wyłożyć blachę o wymiarach 20x30 i podpiec je 15 minut w 180 stopniach.
  2. Ricottę utrzeć z jajami, solą i pieprzem, całość wylać na podpieczony spód (może być jeszcze ciepły).
  3. Na tarcie ułożyć warzywa, posypać majerankiem i serem bałkańskim. Blachę włożyć do pieca i piec ok.30 min. w 180 stopniach.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie smakowitości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze miec pod reka kawalek ciasta francuskiego :)
    Bosko wyglada ta twoja tarta!

    OdpowiedzUsuń