MUFFINY Z BORÓWKAMI,PŁATKAMI OWSIANYMI I OBŁĘDNIE CZEKOLADOWYM KREMEM

By Joanna Genderka - 11:06

Oto muffiny, które przygotowałam na warsztatach "Ręcznie Robione" podczas mojej rezydencji artystycznej w ramach Malta Festvial. Wypiek ten spotkał się z tak entuzjastycznym przyjęciem festiwalowiczów i organizatorów, że, ku memu zadowoleniu, następnego dnia został dodany do festiwalowego menu!
Naturalna słodycz owoców skrytych w muffinach fantastycznie współgra z aksamitnym, obłędnie czekoladowym kremem. Babeczki można ozdobić czym dusza zapragnie dając ujście pokładom artyzmu, które przecież drzemią w każdym z nas.
Więcej zdjęć z festiwalu i warsztatów już niebawem na frykasowym profilu facebookowym.

Składniki:
na muffiny:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g borówek/malin
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
  • 2 jaja, rozkłócone
na krem:

  • 250 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • do dekoracji:  dowolne owoce, płatki migdałowe, listki mięty lub melisy, cukier puder
Wykonanie:

  1. Suche składniki muffin umieścić w większej misce, mokre w mniejszej. Zawartość mniejszej miski wlać do większej, dodać owoce i całość krótko, niedbale wymieszać.
  2. Ciasto przelać do papilotek i piec w 180 stopniach przez 20-25 minut, ostudzić.
  3. Podczas studzenia muffin należy przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i stopniowo, cały czas mieszając, dodawać do serka mascarpone.
  4. Gotowym kremem przykryć muffiny i ozdobić je owocami, płatkami migdałowymi i miętą. Całość oprószyć delikatnie cukrem pudrem, najlepiej tuż przed podaniem.

    Smacznego!




  • udostępnij:

może ci się spodobać

1 komentarze