MUFFINY Z BORÓWKAMI,PŁATKAMI OWSIANYMI I OBŁĘDNIE CZEKOLADOWYM KREMEM
By Joanna Genderka - 11:06
Oto muffiny, które przygotowałam na warsztatach "Ręcznie Robione" podczas mojej rezydencji artystycznej w ramach Malta Festvial. Wypiek ten spotkał się z tak entuzjastycznym przyjęciem festiwalowiczów i organizatorów, że, ku memu zadowoleniu, następnego dnia został dodany do festiwalowego menu!
Naturalna słodycz owoców skrytych w muffinach fantastycznie współgra z aksamitnym, obłędnie czekoladowym kremem. Babeczki można ozdobić czym dusza zapragnie dając ujście pokładom artyzmu, które przecież drzemią w każdym z nas.
Więcej zdjęć z festiwalu i warsztatów już niebawem na frykasowym profilu facebookowym.
Składniki:
na muffiny:
Naturalna słodycz owoców skrytych w muffinach fantastycznie współgra z aksamitnym, obłędnie czekoladowym kremem. Babeczki można ozdobić czym dusza zapragnie dając ujście pokładom artyzmu, które przecież drzemią w każdym z nas.
Więcej zdjęć z festiwalu i warsztatów już niebawem na frykasowym profilu facebookowym.
Składniki:
na muffiny:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki otrębów owsianych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki płatków migdałowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g borówek/malin
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
- 2 jaja, rozkłócone
- 250 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 100 g gorzkiej czekolady
- do dekoracji: dowolne owoce, płatki migdałowe, listki mięty lub melisy, cukier puder
- Suche składniki muffin umieścić w większej misce, mokre w mniejszej. Zawartość mniejszej miski wlać do większej, dodać owoce i całość krótko, niedbale wymieszać.
- Ciasto przelać do papilotek i piec w 180 stopniach przez 20-25 minut, ostudzić.
- Podczas studzenia muffin należy przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i stopniowo, cały czas mieszając, dodawać do serka mascarpone.
- Gotowym kremem przykryć muffiny i ozdobić je owocami, płatkami migdałowymi i miętą. Całość oprószyć delikatnie cukrem pudrem, najlepiej tuż przed podaniem.
- Smacznego!
1 komentarze
Muffinki jak malowane! Wyszły cudnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - Nina