czwartek, 18 lipca 2013

CHŁODNIK OGÓRKOWO- RZODKIEWKOWY


Chłodny i orzeźwiający jak najlepsza lemoniada. Tak gęsty, że można go nabierać kromką pieczywa. Z chlebem żytnim na zakwasie tworzy duet perfekcyjny. Przedstawiam państwu chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy.

Składniki:
  • 3 ogórki szklarniowe
  • 1,5 pęczka rzodkiewek
  • garść liści rzodkiewek
  • garść kiełków brokuła
  • 1 cebula cukrowa, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 700 g odtłuszczonego jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki kremówki
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek do podania
Wykonanie:
  1. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Liście rzodkiewki i zioła drobno posiekać. 
  2. W misce umieścić wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, włożyć do lodówki, by całość się "przegryzła".
  3. Chłodnik podawać polany odrobiną oliwy, w towarzystwie chleba na zakwasie.
Smacznego!
(inspiracja - KUKBUK nr 4)

2 komentarze:

  1. Nie w temacie, ale zapraszam i nominuję :) http://copysznego.blogspot.com/2013/07/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń