Składniki:
- 3 ogórki szklarniowe
- 1,5 pęczka rzodkiewek
- garść liści rzodkiewek
- garść kiełków brokuła
- 1 cebula cukrowa, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 700 g odtłuszczonego jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 łyżki kremówki
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek do podania
- Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Liście rzodkiewki i zioła drobno posiekać.
- W misce umieścić wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, włożyć do lodówki, by całość się "przegryzła".
- Chłodnik podawać polany odrobiną oliwy, w towarzystwie chleba na zakwasie.
1 komentarze
Wygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuń