Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
- 250 g młodego szpinaku
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 1 surowe jajo
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- pęczek szczypioru i pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- Szpinak blanszować przez minutę we wrzątku, odcedzić na sicie i posiekać. Jaja ugotowane na twardo pokroić w kostkę, zioła posiekać.
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować burgery, obtoczyć je bułką tartą i smażyć na rozgrzanej oliwie.
- bułki szpinakowej
- sosu słodko-kwaśnego
- sosu czosnkowego (jogurt grecki, pietruszka, sól, pieprz, czosnek)
- pomidora
- ogórka
- szczypiorku
- sałaty masłowej
- wędzonego łososia
1 komentarze
pęczak dla mnie, burgery dla połówka, i cała rodzina szczęśliwa :D dzięki za pomysł, trochę u Ciebie się rozgoszczę ;)
OdpowiedzUsuń