niedziela, 14 lipca 2013

PĘCZAKOBURGERY ZE SZPINAKIEM


Cały czas  brakuje mi czasu na wszystko, nie chcę jednak rezygnować z przygotowywania letnich, zdrowych dań. Dlatego ostatnimi czasy rozsmakowałam się w warzywnych burgerach. Każdy z nich to bomba witaminowa i kolorystyczna, ich przygotowanie zajmuje kilka minut, można je podać w różnej formie - w bułce, z młodymi ziemniakami lub jako obkład do chleba. Pełna dowolność.




Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 250 g młodego szpinaku
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajo
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • pęczek szczypioru i pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
  1. Szpinak blanszować przez minutę we wrzątku, odcedzić na sicie i posiekać. Jaja ugotowane na twardo pokroić w kostkę, zioła posiekać.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować burgery, obtoczyć je bułką tartą i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Do podania burgerów użyłam:
  • bułki szpinakowej
  • sosu słodko-kwaśnego
  • sosu czosnkowego (jogurt grecki, pietruszka, sól, pieprz, czosnek)
  • pomidora
  • ogórka
  • szczypiorku
  • sałaty masłowej
  • wędzonego łososia
Smacznego!



1 komentarz:

  1. pęczak dla mnie, burgery dla połówka, i cała rodzina szczęśliwa :D dzięki za pomysł, trochę u Ciebie się rozgoszczę ;)

    OdpowiedzUsuń