środa, 3 lipca 2013

WEGETARIAŃSKIE FLAKI Z BOCZNIAKÓW



Jeśli jedzenie krowich przedżołądków napawa Was obrzydzeniem lub po prostu wpadliście w obiadową monotonię, tego przepisu szukaliście. Flaki z boczniaków to danie, które ujmuje swą prostotą - składniki pospolite, ale kompozycja ziół sprawia, że jest bardzo smaczne i nietuzinkowe. Komunikat dla zainteresowanych wegan: dodatek śmietany nie jest konieczny.

Składniki:
  • 50 dag boczniaków,
  •  1 cebula,
  •  2 marchewki,
  •  1 pietruszka,
  •  1 por (biała część),
  •  0.5 selera,
  •  1 łyżka majeranku,
  •  1 łyżka tymianku (dałam 3 gałązki świeżego)
  •  1 liść laurowy, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  •  6 ziaren pieprzu, 
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  •  szczypta imbiru (dałam łyżkę świeżo startego)
  •  szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 liście lubczyku
  • 4 - 5 szklanka bulionu warzywnego, 
  • sól,
  • olej
  • śmietana 18% i pietruszka do podania
Wykonanie:
  1. Grzyby umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Warzywa umyć, pokroić. 
  2. Na oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i boczniaki, przesmażyć mieszając. Wlać bulion i dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Gotować ok. 20 min.
  3.  Pod koniec gotowania wsypać przyprawy i sól do smaku. Wymieszać, zagotować.
  4. Podawać ze śmietaną i pietruszką.
Smacznego!
(przepis z portalu kuchnia-polska.net, zmieniony został nieco skład ziół)

3 komentarze:

  1. Jedyne flaki jakie jadam, są pyszne, a przez Ciebie pięknie zostały ujęte ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ekstra, chociaż nie jestem fanką flaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest przepis dla mnie! bo normalnie nie wzięłabym flaków do ust, ale te wezmę z rozkoszą :D a ty powinnaś zgłosić ten przepis do tego konkursu na dietetyczne przepisy (https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122?), bo jest po prostu GENIALNY!

    OdpowiedzUsuń