Jeśli jedzenie krowich przedżołądków napawa Was obrzydzeniem lub po prostu wpadliście w obiadową monotonię, tego przepisu szukaliście. Flaki z boczniaków to danie, które ujmuje swą prostotą - składniki pospolite, ale kompozycja ziół sprawia, że jest bardzo smaczne i nietuzinkowe. Komunikat dla zainteresowanych wegan: dodatek śmietany nie jest konieczny.
Składniki:
- 50 dag boczniaków,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 por (biała część),
- 0.5 selera,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka tymianku (dałam 3 gałązki świeżego)
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 6 ziaren pieprzu,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- szczypta imbiru (dałam łyżkę świeżo startego)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 liście lubczyku
- 4 - 5 szklanka bulionu warzywnego,
- sól,
- olej
- śmietana 18% i pietruszka do podania
- Grzyby umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Warzywa umyć, pokroić.
- Na oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i boczniaki, przesmażyć mieszając. Wlać bulion i dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Gotować ok. 20 min.
- Pod koniec gotowania wsypać przyprawy i sól do smaku. Wymieszać, zagotować.
- Podawać ze śmietaną i pietruszką.
3 komentarze
Jedyne flaki jakie jadam, są pyszne, a przez Ciebie pięknie zostały ujęte ;)
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra, chociaż nie jestem fanką flaków!
OdpowiedzUsuńto jest przepis dla mnie! bo normalnie nie wzięłabym flaków do ust, ale te wezmę z rozkoszą :D a ty powinnaś zgłosić ten przepis do tego konkursu na dietetyczne przepisy (https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122?), bo jest po prostu GENIALNY!
OdpowiedzUsuń