Babeczki z aronią, nektarynką, białą czekoladą i kremem z masła orzechowego
By Joanna Genderka - 06:18
Chyba mało kto lubi aronię. Jej cierpi, gorzki smak jest dość wymagający. I choć dobrze sprawdza się w nalewkach i syropach, z wypiekami jest już ciężej. Jednak w połączeniu ze słodką nektarynką i jeszcze słodszą białą czekoladą, aronia staje się zjadliwa, ba, bardzo smaczna! Babeczki przykryłam nieziemskim kremem z masła orzechowego. To przysmak idealny i niebezpieczny, z rodzaju tych, które można jeść bez końca.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajo
- 1 szklanka maślanki
- 3 nektarynki, pokrojone w kostkę
- 3 łyzki aroni z kompotu lub syropu + trochę do ozdoby
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g białej czekolady, posiekanej na mniejsze kawałki
- 120 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 80 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 300 g serka kanapkowego naturalnego
- W większej misce umieścić mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, czekoladę. W mniejszej wymieszać jajo, olej, maślankę i owoce. Zawartość mniejszej miski wlać do większej i krótko wymieszać.
- Ciasto przelać do papilotek i piec 25-30 min. w 180 stopniach, ostudzić.
- Na krem wymieszać masło z masłem orzechowym i cukrem. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać serek kanapkowy, cały czas mieszając.
- Gotowym kremem ozdobić ostudzone babeczki i udekorować kulkami aroni.
4 komentarze
Jakie piękne :) Wyszły idealne :) Orzechowe masło- przesłodkie wykończenie :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
faktycznie-nie przepadam za aronią, ale na tych muffinach nie wyobrażam sobie jej braku, przecież ona je tak ładnie zdobi ;D
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńależ mam ochotę na babeczkę.
aronię bardzo lubię, a szczególnie w wersji soku, jaki robiła niegdyś moja Babcia.
Piękne babeczki
OdpowiedzUsuń