poniedziałek, 10 czerwca 2013

Razowe bułki hamburgerowe z mąki żytniej


Bułki hamburgerowe w nieco zdrowszej, razowo- żytniej wersji. Ciasto jest nieco bardziej zbite niż w tradycyjnej wersji. Upiekłam je do podania wegetariańskich burgerów z cieciorki- przepis już dzisiaj po południu.

Składniki (8 małych bułek):
  • 3/4 szkl cieplej wody
  • 1/3 szkl mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • Do posmarowania bułek:1 żółtko, 1 łyżka mleka, sezam (jasny lub ciemny)
Wykonanie:

  1. Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
  2. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem). Powoli dodawać resztę mąki.Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
  3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
  4. Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st C. 
  5. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Smacznego!

(przepis Marthy Stewart, znaleziony na blogu White Plate, zmieniłam jedynie rodzaj mąki i sezamu)

1 komentarz:

  1. Na pewno lepsza opcja, niż kupowanie gotowych bułek w supermarkecie. Mówię o tych gumach reklamowanych jako bułki hamburgerowe. Ohyda.
    Te są super :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń